Interjú

Beszélgetés Gáll Linda virágkötővel

“Aki a virágot szereti rossz ember nem lehet!” – tartja a mondás – és milyen igaza van. 🙂 Az a megannyi szín ami átölel minket, a semmihez sem hasonlítható illatok, az a koronázatlan szépség, ami egy-egy sziromban meglapul…a virágkötészet is művészet, ugye? Összehangolni a színeket, textúrákat, formákat. Gáll Linda egy igazán tehetséges virágkötő, aki készségesen és boldogan válaszolt a számára feltett kérdéseinkre. Csupa Virág, csupa boldogság és megannyi esküvő – mert ahogyan mi is, úgy Linda is imádja az esküvőket. 🙂

1. Aki még nem ismer, annak mesélnél egy kicsit magadról? Mi a mottód?

Gáll Lindának hívnak. A virágkötészetet fiatalként tanultam, talán kíváncsiságból, ami később szenvedély lett és az óta is kisebb nagyobb kitérőkkel jelen vagyok a szakmában… Csupa Virágos létem két és fél évvel ezelőtt kezdődött. Virágboltként indult, majd egy röpke év múlva pedig műhellyé avanzsált… Manapság többnyire esküvőkre készítek virágdekorációt, rendezvényekre, üzleteknek látványdekorációkat álmodok és valósítok meg. Szívesen vágok bele érdekes, másoknak nehezen megoldhatónak tűnő dolgokba. Szeretek új és újabb dolgokat felfedezni, kipróbálni. Alapelvem, amit a hozzám érkező pároknak is oly sokszor elmondok: Merj álmodni… Nagyon jó érzés olykor kilépni a komfortzónából, más módon használni a megszokottat…

11291865_976994915673995_384422487_n

2. Országszerte tevékenykedsz? Tehát mondjuk egy szegedi menyasszony is szemet vethet rád és a munkáidra… vagy esetleg gondoljunk nagyobbat: külföld?

Balatonfüreden élek, de munkáim, megkereséseim sok helyre elvittek már. Szívesen utazok, ha a munka úgy kívánja. Erre manapság egyre sűrűbben van alkalmam, hisz a párok, akik felkeresnek, nem mindig Balatonfüreden képzelik el az esküvő helyszínét. Én még nem mentem külföldre, de nem titkolt vágyam. Viszont nagyon sok országból érkeztek már hozzám felkérések. Anglia, Amerika, Németország, Új-Zéland…

3. Minden évszaknak megvannak a virágai – ez esküvők tekintetében hogyan alakul? Melyek azok a virágok, amik szépen tudnak „működni” egy tavaszi, nyári, őszi, téli esküvő alkalmával?

Minden évszakban a legszebbek az arra jellemző, akkor termő idény virágok. Az esküvőkön használt növényeknél mindig figyelembe kell vennünk a választott virág tartósságát is. A megfelelő „kísérőnövényekkel” csokorba fogva igazán egyedit alkothatunk belőlük. Tavasszal elragadó a boglárka, későtavasz, nyárelő kedvence a pünkösdi rózsa, nyáron a csodás napraforgó, az ártatlan tubarózsa, ősszel a dália, hortenzia, télen az anemone és a hunyor.

4. Milyen kiegészítőkkel lehet a legegyszerűbb csokrot is feldobni?

Én szeretek csokor ékszereket használni. Már bőséges a piaci kínálat, így mindig megtalálható az esküvő és csokor stílusához jól illeszkedő dísz. Vagy például a nagyitól örökölt medál is kedves és nagyon személyes kiegészítője lehet a menyasszony álomcsokrának. Egy ideje már nálunk is fellelhetőek különleges szalagok, amik a virág kompozícióknál nagyon egyedi megjelenést adhatnak… Csíkos, pöttyös, plüss, bársony, csodás csipkeszalagok… Egyre több csokorba kerülnek pozsgások, kövirózsák, különlegesebb zöldek. Csak a képzelet szab határt…

11287370_976994279007392_24910277_n

5. Merre halad a 2016-os virágtrend? Színek, fajták, textúrák? Lehet erről már valamit tudni?

A jövő évi szezonban ismét láthatjuk majd a lilát, a bordó különböző árnyalatait, a mentát, a kéket, és a fakó ezüstöt. Még mindig divatosak maradnak a fagyi és a natúr színek, a csipkeminták. Kicsit örömködve mondom, hogy egyre nagyobb teret nyernek majd az egyedi elgondolások, szokatlan formák és a nem mindennapi díszítések.

6. A csokrok készítésénél konkrét elképzelésekkel szoktál találkozni vagy lehetőséged van kreatívan becsatlakozni az alkotási folyamatba?

Szívesen tervezgetek én is a menyasszonnyal, de sokszor érkeznek már konkrét elképzeléssel, hisz a folyamat náluk már sokkal előbb elkezdődik, minthogy velem találkoznak. Van, aki már kislány kora óta erre a napra készül, álmodozik és képeket gyűjtöget… Ha van rá lehetőségem és együtt gondolkodhatunk, akkor szép sorjában átbeszéljük a kedvenc színtől kezdődően. Stílus, forma, virág, ami tetszik… Az esetek nagyobb részében már érdeklődtek, ismerik a munkáimat, így könnyű dolgom van. Csak magamat kell adnom. 🙂

10414436_731890653530199_4750977184183326079_n

7. Valamilyen hibát el lehet követni a virágválasztással kapcsolatban?

Szerintem nem igazán. A csokor formájánál annál inkább. Egy nagyon magas, vékony menyasszonynak nem igazán találó, ha túl pici kerek csokrot visel, hisz nem érvényesül. Ugyan így rossz döntés, ha egy alacsony pici ara kezébe túl nagy csokor készül. Mindig gondolni kell arra, hogy az összhang tökéletes legyen! Tükrözze a csokor a menyasszony személyiségét, stílusát.

8. Ha egy olyan „virágkérés” érkezik, ami az adott évszakban nehezen beszerezhető, akkor azt hogyan lehet megoldani? Honnan érkeznek javarészt a virágok? Itthoniak vagy külföldi import során érkeznek?

A közelmúltban erre is volt példa. A menyasszony álomcsokra fehér, hosszúszárú tulipánból állt. Júliusban. Egy kis utánjárást követően sikerült beszerezni a megfelelő virágot. Nagyon boldogok voltunk mindketten. Ezek azok a feladatok, amiknek a megoldása nagyon felemelő tud lenni lelkileg… Manapság már nem szabad csak és kizárólag szezonális virágokban gondolkozni, hiszen hála a világ termelői piacának és a hazánkba érkező virágcsodáknak már megengedett és lehet álmodozni. Mindemellett a hazai termelők is csodás virágokban gazdag piacot nyitnak meg felénk, természetesen a hazai klímának megfelelő ütemben szerezhetőek be a szezonvirágok, amik nagyon jó minőségűek, ha a megfelelő helyen szerezzük be őket.

9. Ki tudsz emelni egyetlen egy munkádat, ami közel áll a szívedhez?

Erre a kérdésre, azt hiszem, nem tudok válaszolni Neked… Annyi kedves, elragadó párral hozott össze a sors már és csupa jó élmény fűz mindenkihez, hogy nem tudok kiemelni egyet sem. Mind más és más, mind csodás volt…

10690235_10204834255999992_1032166229395561289_n (1)

10. A virágokat ezerféleképpen lehet felhasználni, nem csak csokorban mutat jól. Milyen kreatív felhasználási módot tudnál még kiemelni?

Személyes nagy kedvencem a virágok gasztronómiában való felhasználása. Számos virág nem csak szép, de ehető is. Levendula, ibolya, orgona, szegfű, rózsa, a tulipán szirma. Mind-mind csodaszép, csokorba kívánkozó növény, de a cukrászatban is lehet belőlük mennyei finomságokat készíteni.

11329009_976995735673913_1772034964_n

10+1. Mi inspirál? Milyen célokat szeretnél még megvalósítani a pályafutásod során?

Ami engem alkotásra ösztönöz, az maga az adott feladat, az előttem álló munka. Hogy az úgy sikerüljön, ahogy a párral elképzeljük, megálmodjuk. Hogy alakul, épül fel egy –egy terv, miként lesz abból valami kézzel fogható gyönyörűség. Terveim mindig vannak, szinte minden héten valami új gondolat, hogy hova is szeretnék fejlődni, mennyi mindent szeretnék még megtanulni a szakmában. Most épp egy klassz csapat van alakulóban,ahol mindenki hozza a maga tudását,a saját szakmáját és összefogva egy kerek egésszé szeretnénk formálni az esküvőket körülölelő szolgáltatásokat.

Ha szeretnétek még gyönyörködni Linda munkáiban akkor keressétek fel őt facebookon vagy a weboldalán! 🙂 (A képeket szintén Lindától kaptuk!)

Kommentek

▴hirdetés

Előző bejegyzés

A hét esküvője: Zita és Tamás

Következő bejegyzés

Inspirálódj: „Ó azok az 50-es évek!”