Interjú

Beszélgetés Molnár Zsolt vőféllyel

Először is tisztázzuk: Ön kizárólag vőfély vagy ceremóniamester is? Azok kedvéért, akik nem tudják, mi is a különbség pontosan?

A esküvői szakmán belül vannak, akik erősen elhatárolják a vőfély és a ceremóniamester szerepét. Egyrészt igaz ez, hiszen két különböző stílusról van szó. A vőfély általában versekben, rigmusokban beszél, öltözete is inkább a hagyományos népi vagy stilizált viselet. A ceremóniamester nem beszél rigmusokban, előadásmódja inkább urbanizálódott. Ruházata elegáns öltöny. Szerintem azonban nem is annyira különböznek egymástól. Úgy gondolom, a lényeg ugyanaz: ő a házigazda szerepét tölti be. Ő az, aki leveszi a terhet a párról és családjáról, kapcsolatot tart a többi szolgáltatóval, mellette pedig finom humorral gondoskodik a felhőtlen hangulatról. Véleményem szerint egy jó házigazda nemcsak az ünnepelttel törődik, hanem minden vendéggel. Ezért én igyekszem minden lehetőséget megragadni, hogy a meghívottak között legyek (pl. a vacsora felszolgálásánál segédkezve lehetőség van arra, hogy pár szót váltsak a násznéppel). Továbbá nem hiszem, hogy a szokásokat mereven kellene megközelíteni. Úgy látom, ha a hagyományainkat nem tudjuk újrafogalmazni, új tartalommal megtölteni, akkor elhalnak, s majd hagyományőrzők mutatják be sok év múlva. Én rugalmas vagyok e téren (természetesen az adott kultúrkörnyezet figyelembe vételével). Mindent elmondok, minek mi az értelme, szimbóluma, de nem erőltetek semmit.

Leánykérés - Fotó Sipos Kata

Leánykérés – Fotó: Sipos Kata

Arra törekszem, hogy olyan „menetrendet” sikerüljön összeállítani, amely által a fiatal pár valóban sajátjának érzi majd a Nagy Napot. Mellettem biztonságban érezhetik magukat, mert nem teremtek olyan helyzetet, ami kellemetlenséget okoz. Ez főleg a szöveg stílusra, játékokra, feladatokra értendő (pl. az est folyamán csak közösségi játékokat játszatok, mert az esküvő-lakodalom nem egy kétszemélyes komédia, amit valamennyi néző végignevet, csak a „főszereplők” érzik magukat kényelmetlenül). Az, hogy az esküvőn vőfélyként vagy ceremóniamesterként vagyok jelen, a pártól függ. De egyre többször előfordul, hogy a kettő keveredik. Az első találkozás alkalmával arra törekszem, hogy megértsem, milyen stílus áll közel a házasulandókhoz, milyennek álmodták meg az esküvőjüket, és ez alapján biztosítsam őket arról, hogy közösen úgy tervezzük meg a Nagy Napot, hogy megnyugodhassanak abban, s tényleg magukénak érezzék.

Ideális esetben mennyi idővel az esküvő előtt célszerű kapcsolatba lépnie Önnel a párnak, hogy nagy eséllyel el tudja vállalni a felkérést?

Minimum 6-8 hónappal az esküvő előtt, de a kiemeltebb időszakra inkább az 1-1,5 évet mondom. A minőségi szolgáltatókat elég hamar felkérik a feladatokra. Az időben elkezdett szervezés nagyobb biztonságot jelent ugyanis a jegyespárnak. Megnyugodhatnak, hogy olyan emberek, szolgáltatók veszik majd körül őket – legyen szó a vőfély/ceremóniamester személyéről, vendéglősről, fotósról stb. – akik tényleg arra törekszenek, hogy a házasulandók megelőlegezett bizalmát megszolgálják, és tökéletessé varázsolják nekik a Nagy Napot.

Esküvői menet - Fotó Barna Péter

Esküvői menet – Fotó: Barna Péter

Mi az, ami miatt Ön a legjobb választás egy pár számára? Van esetleg védjegye?

Egy alkalommal, amikor helyszíni szemlén voltam a fiatal párral, az egyik rokon azt mondta nekem: ő kétféle vőfélyt/ceremóniamestert ismer – az egyik csak humorizál, de nem szervez semmit, míg a másik csak irányít, de nem gondoskodik a hangulatról. Mielőtt bármit mondhattam  volna, a jegyespár megelőzött a válasszal – ő a harmadik típusba tartozik, a kettő kombója.  Ez jellemezi leginkább a hozzáállásomat. Ezért velem duplán jól járnak.  A másik, hogy tánctanárként még inkább hozzájárulhatok a napjukhoz. Több jegyespárt készítettem fel keringőre vagy vicces nyitótáncra. A násznép bevonásával pedig igazi meglepetést lehet okozni a lakodalomban az ifjú párnak egy táncos flashmobbal. Ami pedig igazi különlegesség, hogy megírom történetük meséjét, s azt eljátszom nekik néhány percben (ezt írásban meg is kapják). Ez az én ajándékom.

Mi volt a legkülönlegesebb, vagy legmeghökkentőbb, ami egy esküvőn történt Önnel?

Én esküvőpárti vagyok, hiszek a házasság erejében. Ezért nagyon megindító számomra, ahogyan egymásra néznek a szertartáson, a keringő alatt, vagy ahogy egymás kezét fogják. Ők teszik igazán rendkívülivé ezt a napot. Szinte minden esküvő, lakodalom során volt valamilyen esemény, ami „különlegesebbé” tette. Az egyik lagzi végén, miután „leköszöntem”, a násznép körbetáncolt és megtapsolt, majd a zenekar kikísért (felemelő és megható volt); máskor a vacsora utáni nyitótáncot kezdte volna az ifjú pár,  és miközben elindultak a tánctérre, hirtelen a násznép zombijárásban elindult kifelé, majd a végén eltáncolták a lánykérést és az esküvőt- ez a flashmob nagyon jól sikerült, a fiatal feleség és férj meglepődve nézték, hogy mi is történik. Persze voltak olyan helyzetek is, amelyek kellemetlennek tűntek akkor, de ma már csak vicces sztoriként beszélünk róla. Például este fél 11-kor tánc közben elszállt a hangosítás; autós menetben a menyasszonyos autó kuplungja tönkrement, majdnem gyalogos menet lett belőle stb.

Flashmob - Fotó Békési Imre

Flashmob – Fotó: Békési Imre

Mi a véleménye a szakmáról? Milyen irányba tart a vőfélykedés? Mi a trend?

Azt tudom megosztani, amit én megtapasztalok. Úgy látom, hogy a “nyers” ceremóniamesteri szerep nehezen nyer teret itt, mert Magyarország erős szokásrendszerrel bír (ez alól talán a nagyvárosok, Budapest jelentenek kivételt). Ugyanakkor a fiataloktól már távol esik a vőfélyek hagyományosabb szokásrendje (nem ismerik a szokásokat, idegenek számukra; rossz tapasztalatuk volt esküvőn vendégként stb.). Főleg ezek miatt (de más tényezők is közrejátszanak) kezd kialakulni egy középút: szeretnék, ha az urbanizálódott stílus mellett szólnék pár szót a szülőkhöz, beköszönteném a vacsorát, stb.

Milyen szempontokat vegyen figyelembe a jegyespár, amikor vőfélyt választ magának?

A legfontosabb a vőfély/ceremóniamester személyisége, habitusa. Olyan személyt keressenek, akiben teljesen megbíznak, és személyisége, stílusa is megegyezik az elképzeléseikkel. Ezért nagyon fontos a személyes találkozás (távolságot áthidalva skype-on keresztül), hiszen a jegyesek számára a legfontosabb, hogy teljesen biztonságban érezzék magukat, tudják, hogy minden jó kezekben van, s ezáltal megnyugodhassanak döntésükben. Optimális esetben a jegyespár már ismer, amikor megkeres, esetleg vendégként már jelen volt olyan esküvőn, ahol én voltam a vőfély. Más a helyzet, ha más szolgáltató (pl. fotós, zenekar stb.) vagy család, barátok ajánlásán keresztül jutnak el hozzám. S végül, vannak olyan jegyespárok, akik az interneten keresztül „találnak” meg, és lépnek velem kapcsolatba. Ez a legnehezebb helyzet, mert nincs semmilyen kapcsolódási pont. A cél az, hogy bízzanak bennem, elfogadjanak mint házigazdát. Egymásra tudjunk hangolódni, mert nincsenek könnyű helyzetben: tudják, hogy szükségük van vezetőre, koordinátorra, és ismeretlenül kérnek fel engem egy személyes találkozás után. Megelőlegezett bizalom ez az egyik oldalon, és nagy felelősség a részemről.

Fotó Orczy Rafael

Fotó: Orczy Rafael

Melyiket szereti jobban a kisebb lagzikat vagy a nagyobbakat? Mi a különbség, mi a varázsa?

A létszám sosem volt nálam szempont, legyen szó 50 főről vagy 300 vendégről. Megtanultam, hogy a lakodalom tetszésindexe nem azon múlik, hogy éppen mennyi az 1 négyzetméterre eső „bulizók” száma: egyik alkalommal mindent igyekeztünk megtenni a zenekarral, hogy jól érezzék magukat, és táncoljanak a vendégek. Ennek ellenére mindig kevesen és rövid időt töltöttek a tánctéren. Én nagyon rossz érzésekkel mentem haza. Ehhez képest azt a visszajelzést kaptam, hogy mennyire jó volt a buli, milyen jól érezték magukat. Mint kiderült, egy szétszakadt család és baráti kör jött össze, ezért inkább rengeteget beszélgettek, sztoriztak egymással. Azt tapasztalom, hogy – bár az esküvők, lakodalmak felépítése hasonló – minden ünneplő közösségnek megvan a maga egyedisége, saját attitűdje. Én ehhez az egyediséghez igazodom, ezért minden esküvő-lakodalom egyedi és különleges esemény (akkor is, ha 1 évben 30 esküvőt vezényelek le). Ez adja az igazi varázsát!

Névjegy

Molnár Zsolt vőfély és ceremóniamester

Tel: +36-20/210-0168

Email: vofelyszentes@yahoo.com

Web: www.vofelyszentes.hu

[socialpoll id=”2294981″]

Kommentek

▴hirdetés

Előző bejegyzés

Kreatív lánykérés! - Na ez már igen!

Következő bejegyzés

Jótékonysági fotózás a Bátor Táborért