ÉrdekességInterjú

Beszélgetés Bálint Sára divattervezővel

Mesélj egy kicsit magadról! Emlékszel még, hogy hány évesen körvonalazódott benned az, hogy ruhatervező szeretnél lenni? Mi volt az első elkészült munkád?

A családomban van némi hagyománya a ruhakészítésnek. Úgy nőttem fel, hogy Édesanyám nap, mint nap varrogatott otthon, hol ruhákat készített a számunkra, hol csak kisebb javításokat végzett. Már egész fiatalon kaptam tűt-cérnát-ollót a kezembe, azt csinálhattam az otthoni anyagokból, amit csak akartam. Az első „tervezésem” bizonyára Barbie ruha volt, mert a felnőtt méretű ruhák készítése előtt a babáim ruhatárát bővítgettem szinte állandóan. Jó pár alkalmi és báliruhával tettem őket gazdagabbá. 10-12 éves koromban fordult meg először a fejemben, hogy ruhatervezéssel akarok foglalkozni, aztán a középiskola vége felé kezdett megszilárdulni az elhatározás. A MOME-ról pedig már egyenes út vezetett oda ahol most vagyok.

VLUU P1200 / Samsung P1200

“Az ötlettől a megvalósításig.” Beavatnál egy kicsit ebbe a világba? Mennyi idő telik el a kezdő és a végpont között?

Az idő és a folyamat is változó, attól függően, hogy egyéni megrendelésre dolgozom, vagy a saját kollekciómat építem fel.

A kollekció tervezésekor az első mindenképpen az hogy inspirációt gyűjtök. Hangulatokat, képeket, színeket, bármit ami inspirál. Mivel sok újrahasznosított csipkét használok, ezek alapvetően meghatározzák a tervezést is, mert adnak egy bizonyos karaktert a ruháknak. Ezekhez igazítom a ruhák hangulatát is, szem előtt tartva az általam elkészített esküvői ruhák bohém, könnyed stílusát. Ha megvan az egyértelmű irány onnan már gyorsan megy a tervezés és a kivitelezés, pár hét, 1-2 hónap alatt kész a kollekció.

VLUU P1200 / Samsung P1200

Az egyéni megrendeléseknél az első találkozástól és személyes megbeszéléstől a ruha elkészültéig nagyjából 2 hónapra van szükség. Az első találkozáson levesszük a méreteket és megbeszéljük a leendő menyasszonnyal, hogy mit szeretne, van –e bármi elképzelése. Majd az általa elmondottak alapján személyreszabottan készül két-három ruhaterv, amelyből kiválaszthatja a számára a legtetszetősebbet. Ha a formát lefixáltuk kezdődhetnek a próbák, melyek során először olcsóbb próbaanyagból készült mintaruhát próbálunk, amin lehet variálni, vagy éppen megbizonyosodni a közös elképzelésünk helyességéről. A ruha formai véglegesítése után jön az anyagbeszerzés és a ruha elkészítése. Az utóbbi időben azonban elég sokszor előfordult , hogy az ideális 2 hónapból , csak 2 hét lett ilyenkor felgyorsulnak az események, de mindig szakítok elég időt a részletek megbeszélésére és a tervezésre, hogy a gyakorlati kivitelezés gördülékenyen menjen, a menyasszony pedig elégedett.

Mi az első meghatározó esküvői élményed? Mikor döntötted el, hogy a menyasszonyok Nagy napját is szeretnéd szebbé tenni saját, egyedi tervezésű Bálint Sára ruhákkal?

Nem tudnám egy konkrét élményhez kötni az elhatározást, de volt egy nem kifejezetten jó benyomásom azokon az esküvőhön, ahol a pályám kezdetén jártam. Alapvetően azt éreztem, hogy az itthon kapható/bérelhető esküvői ruhák egyformák és jellegtelenek, illetve az esetek nagyrészében a méret beli igazítások ellenére sem passzolnakak viselőjük testalkatához, vagy stílusához. A legtöbbször azért volt így mert nem találtak megfelelő ruhát. Elgondolkodtam rajta, hogy csinálnám ezeket másképp. Azt hiszem alapvetően a fűzők és abroncsok elhagyását, illetve a természetes anyagok felhasználását. tartottam szem előtt a formai sokszínűség megteremtése mellett. Ma már sokkal több és színesebb lehetőség közül választhatnak a menyasszonyok, és lassan férjhez megy az a generáció, akiknek már igénye is van egy kicsit finomabb, és hangulatában kevésbé konzervatív ruhára, de talán mondhatom azt, hogy globálisan igaz az esküvőkre is, hogy jó irányba változtak az igények.

Van példaképed ebben a menyasszonyi ruha műfajban? Ha van példaképed, akkor ő inspirál, vagy teljesen random dolgok ösztönöznek téged alkotásra?

Sok jó tervező van, de nincs egy konkrét kedvencem. Rengeteg inspirációt gyüjtök a Pinterest boardokra, amik nagy része inkább a DIY kategóriából kerül ki. Csipkék, hangulatok, virágok egyaránt remek inspirációként szolgálnak. Szívesen nyúlok vissza az egyes korok divatjához, például a 18-19. századi európai divat nagyon gazdag inspirációs anyagot nyújt, akár csak a 60-as 70-es hippi korszak horgolt ruhái. Szerteágazó az érdeklődésem ilyen szempontból, mert soha nem lehet tudni, hogy miről ugrik be valami új ötlet.

VLUU P1200 / Samsung P1200

Milyen személyiségű aráknak ajánlanád a ruhakreációid? Romantikus, vagány, elegáns…? Vagy nem lehet egy bizonyos „skatulyát” megállapítani?

Mindenképpen olyanoknak ajánlom, akik többet keresnek egy szép és alkalmas ruhánál. Az egész folymat nagyon személyes és figyelmet, energia befektetést igényel, nem csak az Én részemről. Ezért olyanoknak ajánlom ,akik tudatosak, szeretik a tervezés-gondolkodás szabadságát, a játékosságot, személyessé akarják tenni a ruhájukat azzal, hogy az elkészítésében szervesen részt vesznek. Mindemellett nem tudnék kizárólag egy konkrét nőtípust kiemelni, minden esetre a kalandvágy és a nyitottság mindenképp fontos a közös munkához!

VLUU P1200 / Samsung P1200

A Nagy nap egyik főszereplője vitathatatlanul a menyasszony és a menyasszonyi ruha, de vőlegények és koszorúslányok számára is készítettél már ruhadarabokat?

Igen! Rendszeresen érkeznek hozzám menyasszonyok koszorúslány-koszorúval. Ilyenkor az a cél, hogy ne csak a Menyasszony, de az Őt kísérők is összhangban legyenek. Szeretem az ilyen típusú megbízásokat, mert alkalmam nyílik teljes összkép kialakítására, ami az egész esküvőt még egyedibbé teheti. Emellett bár ritkán készítek a vőlegény számára is öltözéket, nagyon szívesen adok stílus és beszerzési tanácsokat is az egységes összkép érdekében. A legszerencsésebb, ha az eskövő tervezési folyamtának az elején keresnek meg, így van lehetőség a teljes összképet és az összes igényt szem előtt tartva a teljes hangulatot meghatározni, ezzel is hozzájárulva a Nagy Nap tökéletességéhez.

A saját esküvődre milyen ruhád álmodnál meg magadnak? Lehet róla valamit tudni, vagy maradjon titok? 🙂

Hát, most éppen nem titok, mert változóban van a fejemben az elképzelés 🙂 Sokáig hosszú, magas nyakú, hosszú ujjú, nyitott hátú csipkeruhát gondoltam a saját esküvőmre, de az utóbbi időben ez sokat változott. Mostanában inkább tengerparti, trópusi szigeteken rendezett esküvőről álmodozom, ahol ez az elképzelés talán túl zárt lenne. Van még ideje kialakulni a végleges elképzelésnek, amíg aktuális lesz 🙂

Milyen üzenetet szeretnél közvetíteni a megálmodott és elkészített ruhakölteményeiddel?

Érdekes kérdés! 🙂 A ruháim hangulata, a képek amiken megjelennek valahol mind a személyiségemből fakadó stílust és mondanivalót tükrözik, ami sokszor nem tudatos. A tudatosság ezeknek a gondolatoknak az összerendezésében van. Emlékszem az első kollekcióra, amit csipkék újrahasznosításával készítettem, akkor még álmomban sem gondoltam volna, hogy ebből végül menyasszonyi ruhák születnek majd. De abban biztos voltam, hogy ezeket a nemes, de célja vesztett anyagokat méltó módon illene felhasználni.

Azt hiszem az egyik fontos üzenet, a hagyományok és régi dolgok tiszteletére való buzdítás, és annak az elvnek a követése, hogy minden minőségi régi dolognak lehet a modern világban helyet találni, csak az értelmezésen múlik.

A másik a tudatosság, ami nem csak egy házasulandó pár kapcsolatát, hanem például a ruha és annak alapanyagainak a kiválasztását is érinti. A nagyszülőktől örökölt csipkeemlékek megjelenése az esküvői ruhán a jelen, a múlt és a jövő kapcsolatát jelképezi, majdnem olyan fontos lehet, mint egy nagy múltra visszatekintő eljegyzési gyűrű, de itt újraértelmezésről is szó van egyben.

Nagy kérdés, hogy ezeket a mondanivalókat a nagyközönség hogyan értelmezi. Remélem, hogy nem csak az esztétika, hanem azon keresztül ez az összetett és gazdag gondolatvilág is megfogja azokat a menyasszonyokat, akik engem felkeresnek.

Milyen anyagok, színek, textúrák, fazonok a kedvenceid? Van olyan, amivel még nem dolgoztál, de titkon áhítozol arról, hogy „na majd egyszer…”?

Sok kedvencem van, de összességében véve a természetes minőségi alapanyagokat részesítem előnyben. Szeretem a rusztikusabb csipkéket ötvözni a lenge vékony selymekkel, mert a kontrasztok szerintem kiemelik mind a két anyag jó tulajdonságait.

A stílus és szerkezet tekintetében a romantikus hangvételű csipkéket bohém lazasággal ötvözöm, hogy így könnyedebbé váljanak a ruhák is. Ezzel a viselőjük dolgát is igyekszem megkönnyíteni, hiszen így sem fűző, sem merevítés nem feszélyezi a menyasszonytokat a nagy napon. Emellett kis asszimetriákat és apró huncutságokat rejtek el a ruhákon, amolyan meglepetésként. Felvillan 1-1 pillangó, egy kis virág, vagy növényi inda meglepetésszerűen a csipkekollázs felsőrészeken, mindig izgalmas felfedezni valót kínálva ezzel a viselőjének és a násznépnek is.

VLUU P1200 / Samsung P1200

Szerencsémre sok fajta különleges anyaggal dolgoztam már, de mindig vannak extrák, kézzel készült csipkék, igazgyöngyök, limitált szériás anyagok amik időről időre fel tudják kelteni az érdeklődésem. Egyik nagy álmom, hogy egyszer a Halasi csipkéből tervezhessek ruhákat, illetve a Halasi csipke technológijájával készült csipkét tervezhessek teljes esküvői ruhákhoz. Így az utolsó részletig a legfinomabb magyar hagyományokra épülő meseszerű ruhákat lehetne készíteni.

Ha megkeres egy menyasszony, akkor egyfajta tanácsadóként is működsz, hogy milyen stílus, forma mentén érdemes elindulnia a ruhakeresgélésben? Miket szoktatok átbeszélni egy személyes találkozó alkalmával?

A személyes megbeszélés nagyon fontos része a folyamatnak. Lehetőség nyílik rá, hogy alapjaiban meghatározzuk akár az egész esküvő, de a ruha stílusát mindenképp. Általában olyanok keresnek meg akiknek tetszenek az általam tervezett kicsit bohém , könnyed, finom, nőies darabok, így van egy gondolat, amit csak le kell tisztítani és formába önteni az adott igényeknek megfelelően. Ritka az a menyasszony, aki elképzelések nélkül érkezik az első megbeszélésre, sűrűbben előfordul, hogy sok szerteágazó ötletből kell összeollózni egy tökéleteset. Ilyenkor természetesen lehetőség nyílik arra is, hogy átbeszéljük a legelőnyösebb fazonokat, anyagokat, stílust. De ezek az elképzelések a gyakorlatban a próbaanyagból készült makettruha elkészülése után sokat változnak, finomodnak.

Az első találkozás alkalmával általában megbeszéljük az alap fazont, az alapanyagokat, illetve egy-két stílust is meghatározó technikai megoldást, felpróbálunk pár ruhát, majd a konklúziók lejegyzése után sor kerül a méretvételre. A következő alkalommal már a konkrét terveket beszéljük át, amiket a két találkozó között online küldök el. A későbbi személyes találkozókon már a ruhát próbáljuk. Általában 4-6 találkozó elegendő a ruha elkészüléséhez.

Mennyire kényesek azok az anyagok, amikkel dolgozol? Fokozottabban kell rá figyelni, mintha csak az egyik szalon ruháját akasztottuk volna le a vállfáról?

Az általam használt anyagok elég különlegesek. Sok vintage csipkével dolgozom, amik a koruknál, esetleg szerkezetüknél fogva érzékenyebbek, vagy inkább csak teljesn másképpen viselkednek mint a bolti méterárúk. Vannak olyan pamutcsipke ruhák, amelyek jól viselik az esetleges mosógépes mosást is, de vannak olyan selyemszoknyák, amik a kézi mosásra is érzékenyek. Minden darab másmilyen, így minden ruhához egyéni használati és kezelési útmutatót-útmutatást adunk. A mintakollekciókban gyakran előfordulnak olyan darabok, amiket nem értékesítünk, mert az anyag a koránál fogva nem bírná a használatot, ezek még különlegesebbek, és kiemelt helyet kapnak a kollekciókban.

VLUU P1200 / Samsung P1200

Akiknek szimpatikus a munkásságod, ők hol tudnak téged elérni? Van esetleg szalonod vagy kiállító termed, ahol várod a kíváncsi érdeklődőket?

Aki tőlem szeretné beszerezni az esküvői ruháját, annak több lehetősége van. Akinek kevesebb az ideje megnézni személyesen a ruhákat, vagy inkább csak ötleteket és információkat gyűjt, a www.facebook.com/BALINTSARA.KNITWEAR oldalt ajánlom, ahol megtekinthetők a kollekciók, üzenetet lehet írni, illetve időpontot lehet kérni egy későbbi személyes találkozóhoz.

A személyesen érdeklődőket a Jurányi utca 1-3 szám alatti (a Széna tértől 5 perc séta) Jurányi Közösségi Produkciós Inkubátorházban a BS+F3 Showroomban várjuk szeretettel, ahol előzetes bejelentkezést követően lehet megtekinteni a mintakollekciókat. És lassan megújul a weblapom is…

Mi a célod? Hova szeretnél eljutni? Pl: Meghódítani a nemzetközi piacot? 🙂

Rengeteg hosszú és rövidtávú célom van, de igyekszem mindig a következő lépésre koncentrálni 🙂

A legközelebbi kisebb célom , hogy elinduljon legalább két nyelven a weboldalam, ezt nagyon várom már. 🙂 Kicsit távolabbi, nagyjából egy éves tervem, hogy bérelhetővé tegyem a ruhák egy részét, és készen is hozzájuk lehessen jutni, akár egy – két vidéki nagyvárosban is ezzel segítve a menyasszonyokat a keresésben és a döntésben. És természetesen hosszútávú cél egy itthoni magasszintű Showroom megvalósítása mellett, hogy több helyre is eljuttassam a ruhákat a világban.

És ezek nem is olyan hosszútávú tervek 😉

Névjegy

Bálint Sára ruhatervező

Email: pulcsinella@gmail.com

Web: Hamarosan…

Facebook oldala: https://www.facebook.com/BALINTSARA.KNITWEAR

Az interjúhoz a fotókat Kovács Tamás készítette.

Kommentek

▴hirdetés

Előző bejegyzés

10 különleges és ötletes esküvői tortadísz!

Következő bejegyzés

Inspirálódj: pompás pillangók esküvőre!