InterjúKreatív

Beszélgetés Ripszám Ági egyedi ékszerkészítővel

Legfrissebb beszélgetésünket Ripszám Ági ötvössel és egyedi ékszerkészítővel folytattuk még karácsony előtt. Ági már az egyetem alatt elhatározta, hogy az ékszerkészítéssel is foglalkozni fog, és megalkotta a dimesso névre hallgató saját márkáját is.

Bemutatkoznál néhány mondatban? Mit érdemes rólad tudni?

A kreativitás és kézügyesség kora gyermekkoromtól kísér, mindig nagyon szerettem a saját készítésű tárgyakat, dolgokat, ez egészen kis koromtól kezdve az életem része volt. Valószínűleg anyai és apai ágról is hozom ezt – mármint a kreativitást – de arra határozottan emlékszem, hogy anyai nagyapám volt az, akivel folyton készítettünk valamit. Nagyon szeretett barkácsolni és mindig bevont azokba a dolgokba, amikhez kézügyesség kellett. Építészmérnökként végeztem, aztán az egyetem vége felé közeledve megérett bennem az elhatározás, hogy szeretnék az ötvösséggel is foglalkozni. Beiratkoztam egy 2 éves ötvös, aranyműves képzésre, és azóta mindkét szakma az életem része. Építészként is dolgozom, egyedi ékszereimet pedig megrendelésre készítem. Talán az építész szakmámból is adódik, hogy az ékszereimben is a letisztult, egyszerű, természetes formákat szeretem, vallom, hogy a kevesebb több. Szeretem a SZÉPet! Persze, ez szubjektív, hogy kinek mi a szép, de nekem minél egyszerűbb, és természetesebb valami, annál szebb.

11

Emlékszel még a legelső munkádra?

Igen. A legelső munkám, amit már nemesfémből készítettem, az egy gyűrű volt. Magamnak készítettem, az ötvös iskolában az egyik társamtól kaptam egy teljesen szabálytalan ébenfa darabot. Ezt foglaltam be egy ezüst foglalatba, majd pedig kombináltam egy teljesen szabálytalan alakú ezüst gyűrűsínnel. A legelső megrendelésre készített munkám pedig talán – ha jól emlékszem – egy karikagyűrűpár volt.

Milyen eljárással készíted az ékszereidet? Minden darab egyedi, vagy előfordulnak katalógusból kiválasztható darabok is?

Az ékszereimet teljes mértékben kézzel készítem, mellőzök mindenféle gépi eljárást, ipari technológiát. Egyelőre annyira egyediek, hogy mindenből csak egy darab készül, amiből pedig esetleg több, azok sem egyformák, csak nagyon hasonlóak egymáshoz. Véleményem szerint a kézi munkának ez az igazi értéke, hogy teljesen egyedi darabok születnek, sosem fog szembejönni pont ugyanolyan ékszer az utcán. Pontosan emiatt nincsenek katalógusból kiválasztható darabok, szeretném megőrizni ezt az egyediséget. Ha valakinek megtetszik egy ékszerem, nagyon szívesen elkészítem neki, de az már úgy sem lesz ugyanolyan, mint amilyen az előző volt, éppen azért, mert nem sorozatgyártott technikával készült darabokról van szó. Számomra nagyon fontos, hogy ha egy mód van rá, akkor megismerjem a megrendelőimet. Szeretem tudni, kinek készülnek az ékszereim, és ez különösen érvényes a karikagyűrűkre. Ott mindenképpen szoktam személyes találkozót kérni. Ez által szeretném valamiképpen belevinni a gyűrűbe a megrendelő személyiségét is. A beszélgetések során az ékszerről alkotott eredeti elképzelés gyakran átalakul, akár olyannyira, hogy végül egyáltalán nem is olyan lesz, mint amilyen eredetileg megtetszett nekik. Egyszerűen azért, mert a megrendelővel időközben egymásra és az ékszerekre tudunk hangolódni: ő bizonyos mértékben megnyílik, én pedig elkezdem érezni, hogy mi illik a személyiségéhez a leginkább.

02

Itthon mik most az ékszertrendek? Milyen anyagokat, formákat, textúrákat kedvelnek leginkább a párok?

Nem szoktam követni a trendeket, semmiben sem. Az anyagok, formák, textúrák inkább belőlem indulnak ki, és az előbb említett módon – a legjobb esetben egy személyes találkozó során – egységbe hozom a megrendelő igényeivel, személyiségével. Nagyon szeretek különböző felület-megmunkálásokat használni, amik néha finomabb, néha durvább textúrát adnak egy-egy ékszer felületének. Szeretem, ha nem olyan szabályos valami, nem teljesen sima, makulátlan. Úgy vettem észre, hogy az ékszereim közül kedvelik az ébenfa-berakásos darabokat és a különböző felület-megmunkálásokat is.

21

12

20

A külföldi ékszertrendek inspirálnak, vagy jobban szeretsz saját ihletésből dolgozni, alkotni?

A külföldi trendeket sem követem igazán, viszont vannak bizonyos ékszerészek, tervezők, akiknek követem a tevékenységét. Az, hogy miből inspirálódom, az egy többtényezős dolog. Nagyon-nagyon vizuális típus vagyok, alapvetően képekben gondolkozom, a képek ragadnak meg és fogalmazhatunk úgy, hogy minden, amit látok, – legyenek ezek fotók, vagy a mindennapjaim filmkockái, természeti szépségek, szinte bármi, ami megfog, megragad – elraktározódik bennem, és aztán tudat alatt ezekből táplálkozom. Van, hogy sokszor napokat gondolkozom egy-egy ékszeren, hogy milyennek kéne lennie és nem jutok előrébb, aztán egyszerre, hirtelen a semmiből összeáll az elképzelés akkor, amikor nem is számítok rá. Hozzáteszem, külföldi városokban járva nekem külön prioritás az ékszerüzletek meglátogatása. De akkor sem jegyzek fel semmit, csak szemmel fotózok néhány ötletet, egyedi megoldást – s egyszer valahol lehet, hogy előkerül a tudatalattimból valami, úgy, hogy azt már az én szűrőmön keresztül a magamévá tettem.

04

Hogyan lehet ebben a szakmában egyedi maradni? Hiszen akarva, akaratlanul is inspirálódik az ember másik tervezők munkáiból?

Inspirálódunk mások munkáiból, valóban, ez szerintem tagadhatatlan, de ahogy az előbb is említettem, ez a dolog nem tudatos. Sokkal inkább a látott és befogadott, magamban elraktározott képekből születnek a munkáim. Egyedinek maradni…véleményem szerint úgy lehet, hogy magamat adom. Úgy, hogy saját magamból táplálkozom: az egyéniségemből, az ízlésemből, az élményeimből, abból, aki vagyok, és nem trendeket követek.

Be lehet kategorizálni, hogy milyen korosztálynak szólnak a munkáid? Te esetleg hordod a saját ékszereidet?

Nem nagyon tudom bekategorizálni, az ékszereim viselői között konkrétan tudom, hogy van 4 éves is, és 72 éves is. Legnagyobb számban úgy gondolom, az ékszereim zömét 30 és 40 év körüli nők viselik. Nagyon ritkán hordom a saját ékszereimet, leginkább csak gyűrűket. Az egyetlen, amit szinte mindig, az a karikagyűrűm.

09

Nem nehéz megválni egy olyan darabtól, amivel – valószínűleg – hosszú napokat dolgoztál?

Ez teljesen változó. De sokszor van, hogy egy-egy darabra azt mondom, hogy na, ezt én is elfogadnám, vagy megvenném, ha meglátnám. Olyankor vagyok igazán megelégedve a végeredménnyel. Mivel az esetek többségében azonban tudom, hogy személyesen kinek készítem az ékszert, nem olyan nehéz megválni tőlük, mert már a készítés folyamata alatt is az van bennem, hogy remélem sikerül igazán nagy örömet szerezni vele.

03

Mi alapján választanak ékszert a párok? Kényelem, ár, időtállóság? Meg tudtad ezt már figyelni az évek során?

Leginkább ízlés alapján. Nagyon ritkán előfordul, hogy akár az ár, vagy az időtállósági tényező szerepet játszik, de azért az esetek nagy többségében örökös darabokról beszélünk. A fő szempont a legtöbbször az, hogy mi tetszik nekik.

Mennyi idő, amíg elkészül egy ékszer? Ha valaki egyedi karikagyűrűt képzel el magának a Nagy Napjára, akkor mennyivel a kitűzött dátum előtt érdemes felvenni veled a kapcsolatot?

Örülök, hogy kifejezetten karikagyűrűre vonatkozik a kérdés, mert a válaszom ebben az esetben azért más, mint ha csak egy szimpla hétköznapi ékszerről lenne szó. A karikagyűrűre vonatkozó megrendelésnél mindig szoktam személyes találkozót kérni. Szerintem ez egy nagyon fontos ékszer, leginkább azért, mert jó esetben egyszer készül ilyen egy ember életében. Véleményem szerint egyáltalán nem mindegy, hogy milyen. Nagyon fontos, hogy szeressék majd azok, akiknek készítem, akiknek talán egész életükben az ujján lesz. Mindig el szoktam mondani, és ezt már-már ilyen személyes ügyemnek érzem, hogy mennyire fontos, hogy erre az ékszerre rendesen legyen rászánva az idő. Nagyon sok pár csak berohan egy ékszerboltba a legutolsó pillanatban, és gyorsan kiválasztanak egy gyűrűt a sorozatgyártott darabok közül, ami úgy nagyjából tetszik nekik, mert már nincs idő másra a nagy nap előtt. Ezzel szemben mennyire más érzés az, ha egy karikagyűrű úgy készül, hogy egy személyes beszélgetéssel indítunk, megismerem a megrendelőimet, a személyiségüket, és nyilván a javaslatommal, de az igényeik figyelembe vételével kialakítjuk a végső elképzelést. Olyan szomorú látni, hogy manapság az esküvőszervezés ideje alatt a párok a legkisebb apróságokra is nagy gondot fordítanak, és közben pedig az esküvő igazi lényege, tartalma háttérbe szorul. Valahogy a karikagyűrűknél is ezt látom, hogy ez az egyetlen tárgyi dolog az esküvővel kapcsolatban, ami egy életre velük marad, amit egy életen át hordani fognak. Ez az egymáshoz tartozás bárki számára látható jele, és mégsem szánnak neki kellő figyelmet. Sokan aztán később nem is hordják, mert nem szeretik, mert csak úgy választottak egyet, mert muszáj volt, de nem is igazán tetszett. Az utóbbi idők számomra egyik legkedvesebb megrendelése is egy ilyen történet: egy hölgy rendelt tőlem egy karikagyűrűpárt ajándékba a férjének, mert azt, amit az esküvőjükre vettek anno (kb. 15 éve), nem hordták, és nem szerették, mert az utolsó pillanatban választották. Jó látni, hogy amit pedig a személyes találkozó után készítettem nekik, le sem veszik. Visszatérve a konkrét kérdésre, azt ajánlanám azoknak a pároknak, akik engem szeretnének megbízni a karikagyűrűjük elkészítésével, hogy minimum 2,5-3 hónappal az esküvő előtt keressenek meg. A személyes találkozót legkésőbb kb. 2 hónappal az esküvő előtt szeretem megejteni, hogy mindenre kényelmesen legyen idő, nyugodtan, kapkodás nélkül. Én is akkor vagyok nyugodt, ha a gyűrű időben elkészül. 1-2 héttel az adott nap előtt át szoktam adni.

Általában kollekcióban gondolkozol, vagy „csak” egy-egy darabban?

Eddig sajnos csak egy-egy darabban gondolkoztam, de régóta érik bennem a kollekció gondolata. Szeretném, ha a jövőben meg tudnám valósítani ezt a vágyamat, szívesen alkotnék kollekciókat.

15

17

19

01

Hogyan néz ki egy személyes konzultáció veled? Mik az ékszerválasztás lépései?

A megkeresés után egyeztetünk egy időpontot, megismerjük egymást személyes beszélgetés keretében. Ezek általában nagyon jó hangulatúak szoktak lenni, nem csak én szoktam örülni ennek a találkának, hanem a megrendelők is. Azon kívül, hogy egy picit jobban megismerjük egymást, megbeszéljük az adott ékszerre vonatkozó igényeket, javaslatokat adok, hogy esetleg az elképzeléshez képest min lehetne változtatni, mi az, ami az adott igényeknek jobban megfelelne. Ha azt érzem, hogy az adott kívánság nem igazán illene a viselőjéhez, finoman jelezni szoktam, és akkor megbeszéljük, hogy talán valami más forma, más arányokkal jobban állna. Ezeket általában el is szokták fogadni a megrendelőim. Számomra fontos, hogy az ékszereim illjenek a viselőjükhöz, kifejezzenek valamit a személyiségükből. Azon túl, hogy egy ékszer legyen szép, igényes, én nagyon szeretném, ha ízlésformáló hatásuk is lenne.

Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

Nem tudok felsorolni nagy sikereket, ennek a pályának még eléggé az elején járok, de ha esetleg a jövőben klasszikus értelemben vett nagyobb sikereket érnék is el, remélem, hogy számomra a legnagyobb siker akkor is az az öröm marad, ami a megrendelőim arcán az általam készített ékszer megpillantásakor tükröződik. Nagyon szeretem azokat a pillanatokat. Számomra ez a siker.

Hol lehet téged megtalálni? Kiknek ajánlod magad és a munkáidat?

Az ékszereimet egyelőre még csak Facebookon lehet megtekinteni, aki picit tágabb képet szeretne kapni az ízlésemről, a stílusról, amit képviselek, az látogasson el a Pinterest oldalamra, ott mindenféle témában megtalálhatja az általam ízlésesnek tartott dolgokat. Szeretnék egy honlapot is, remélem, mielőbb elkészül az is.

Valójában bárkinek szívesen ajánlom a munkáimat, aki fogékony az egyszerű, de mégis ízléses, különleges darabokra. Aki nem szeret túl sok ékszert hordani, viszont szereti, ha az, amit éppen visel, az egyedi, és nem tömegtermék. Aki szeret ízlésesen öltözködni, és ezt igyekszik kihangsúlyozni az egyéniségéhez illő kiegészítőkkel, ékszerekkel. A karikagyűrűimet pedig olyan pároknak ajánlom, akiknek fontos, hogy a házasságukat, egymáshoz tartozásukat egy olyan életre szóló szimbólummal is láthatóvá tegyék, ami őket tükrözi, ami illik hozzájuk, és amit igazán szeretnek magukon viselni.

10 év múlva hol szeretnél tartani, mi a nagy álmod, amit minél hamarabb szeretnél megvalósítani?

Nehéz kérdés. Általában túl sok mindent szeretnék egyszerre. Mielőbb jó lenne egy igényes honlap, meg szeretném tervezni és valósítani az első kollekciómat, és szeretném, ha egyszer az ékszerkészítés válhatna a fő profilommá, és javarészt ez töltené ki a mindennapjaimat. Régóta dédelgetett álmom egy rendes műhely kialakítása. Természetesen szeretném, ha az ékszereim minél több emberhez eljutnának, és ha valóban 10 éve távlatában gondolkozunk, akkor biztosan szerepelne a felsorolásomban egy pici, de annál barátságosabb kis ékszergaléria, ahol az ékszereim elérhetőek lennének.

Névjegy

Ripszám Ági – dimesso

ötvös, egyedi ékszerkészítő

Email: agnes.ripszam@gmail.com

Facebook: www.facebook.com/dimesso

Kommentek

▴hirdetés

Előző bejegyzés

XI. Menyegző Esküvői Kiállítás Szeged

Következő bejegyzés

Esküvői trendek 2016! - Első rész!