BulvárÉrdekesség

Az ékkő, amely soha nem megy ki a divatból

Több száz éves hagyománya van annak, hogy a férfiak ékszereket ajándékoznak a hölgyeknek, hogy elnyerjék választottjuk szívét. Különösen igaz ez a megállapítás az eljegyzési gyűrűkre. Az urak általában szép és értékes gyűrűvel kérik meg a hölgyek kezét, ez már a középkor óta így van.

A gyémánt az egyik olyan drágakő, amely soha nem megy ki a divatból. A különböző gyémántgyűrűk trendje az idővel változik, de maga a kő mindig is jelentéssel bírt és értékesnek számított. Már a középkorból találhatóak feljegyzések arról, hogy az uralkodók milyen ékszerekkel kedveskedtek a jövendőbelijüknek. Ezek az ékszerek általában olyan aranygyűrűk voltak, amelyek igazi értékét a bennük található gyémánt adta. Az első gyémánt eljegyzési gyűrűről szóló történelmi feljegyzés 1477-ből származik, amikor is Maximilián, Ausztria főhercege egy manapság már egyszerűnek számító gyémántgyűrűvel kérte meg burgundiai Mária kezét.

1470-es évek

Eljegyzési gyűrű 1470-ből

1628-ban I. Károly herceg egy klasszikus, és egyszerű dizájnú gyűrűvel jegyezte el a francia, Maria Henriette-et. Az első briliáns gyémántot a XVII. században készítették, aminek koronája17 csiszolt felülettel rendelkezett. A követ Mazarinsnak nevezték el alkotója Cardinal Mazarin után. Nem sokkal később egy velencei polírozó, Vincent Peruzzi a korona csiszolt felületeinek a számát 33-ra növelte, ami nagy előrelépés volt Mazarin briliánsához képest.

1800-as évek

Az 1800-as évek színes eljegyzési gyűrűje

Az 1800-as években, a Victoriánus korban másfajta divat uralkodott. A gyűrűkben a gyémánt mellett mindenféle színes ékkő megtalálható volt, mint a smaragd, az ametiszt, a rubin, a zafír vagy a topáz. Ebben az évszázadban Bonaparte Napóleon és XVI. Lajos, francia uralkodó is gyémántgyűrűvel hódoltak a kedvesüknek. XVI. Lajos egy 5,64 karátos körte alakú gyémántgyűrűvel jegyezte el Marie Antoinettet, Napóleon pedig első felesége kezét kérte meg egy egykarátos gyémánt, és egy egykarátos zafír gyűrűvel.1839-ben Viktória királynő kígyót formázó eljegyzési gyűrűt kapott Albert hercegtől, a kígyó szemében található smaragd volt Viktória születési köve is.

1940-ben a De Beers vállalat „A diamond is forever” kampányával megalapozta az azóta is uralkodó gyémántgyűrű trendet. A kampány szlogenjét az AdvertisingAge magazin a 2000-es évek egyik legjobb szlogenjének választotta. 1956-ban Elisabeth Taylor egy 29,4 karátos smaragd vágású gyémántgyűrűt kapott Mike Toddtól, amelynek értéke körülbelül 2 milliárd forintra rúg.  A gyűrű azóta is a gyémántgyűrűk egy ikonikus példája, és a mai napig inspirálja az iparágat.

Liz Taylor

Liz Taylor különleges gyémántgyűrűje

 

A gyémánt azóta sem ment ki a divatból, manapság is számos híresség költ dollármilliókat arra, hogy megkérje párja kezét. A 2000-es években olyan trendek jellemezték a gyémántgyűrű piacot, mint a színes ékkövek megjelenése a gyűrűkben, a smaragd vágás, és a vintage stílus. 1981-ben Károly herceg egy 12 karátos ceyloni kék zafír gyűrűvel kérte meg Diana hercegnő kezét, aminek az értéke több mint,11 millió forintra tehető. 2010-ben Vilmos herceg ugyanezzel a gyűrűvel kérte meg Kate Middleton kezét. Az Egyesült Államokban a tehetősebb réteg körében azóta is a leánykérés hagyományai közé tartozik, hogy gyémántgyűrűvel kérik meg a hölgy kezét. Ben Affleck például 2002-ben egy 700 millió forint értékű rózsaszín gyémántgyűrűvel kérte meg Jennifer Lopez kezét. Brad Pitt 2010-ben egy smaragd csiszolású gyémántgyűrűvel jegyezte el Angelina Jolie-t. Johnny Depp mellett olyan hírességek is gyakran megjelennek antik gyémántgyűrűvel az ujjukon, mint Scarlett Johansson vagy Emily Blunt.

Johnny Depp

A külföldi hírességek mellett nekünk, magyaroknak is van kire emlékeznünk a nagy gyémántgyűjtők kapcsán. Gábor Zsazsa hollywoodi híresség kilenc házasságából kilenc gyémánt eljegyzési gyűrű tulajdonosának mondhatja magát. „Jó vagyok a háztartásban. Ha elhagyok egy férfit, megtartom a házát” – jegyezte meg egyszer viccesen Gábor Zsazsa, aki kilenc házasságával az élbolyban szerepel a  legtöbbet házasodott és elvált hollywoodi hírességek listáján.  Az ingatlangyűjtésen kívül még valamiben világelső a leghíresebb amerikai magyar színésznő: a szerelmeitől kapott gyémántgyűrűket is megtartotta.

A gyémánt eljegyzési gyűrűk ma is uralkodó trend. Manapság a Forevermark számít a világ egyik legexkluzívabb gyémánt márkájának, elsősorban azért, mert nagyon szigorú minőségi előírásoknak kell megfelelnie egy gyémántnak, hogy méltó legyen a Forevermark márkanév viselésére, másrészt mert ezek a drágakövek garantáltan megbízható, konfliktusmentes forrásból származnak. A Forevermark gyémánt ékszerei Magyarországon is elérhetőek a FEIL exkluzív Bemutatótermében.

Forrás: Emerald Public Relations

Kommentek

▴hirdetés

Előző bejegyzés

A hét esküvője: Brittany és Randy - Valódi esküvő (videó) 3. hely

Következő bejegyzés

Meghívó trendek - 2016!