InterjúTippek szakértőnktől

Minden, ami fénylik – Karikagyűrűt aranyból!

Ha utánajárunk a karikagyűrűk történetének, és sorra vesszük az elmúlt 50-100 évet, megállapíthatjuk, hogy a világ rohanásával és az idő múlásával együtt hatalmasat változott az ékszertrend is.

Ha előhúzunk egy dobozt nagymamánk szekrényéből, akkor a régmúlt emlékei között bizony sok-sok apró részletre felfigyelhetünk – többek között arra, hogy milyen divatirányzatok uralkodtak a ruhaneműk tekintetében, milyen volt anno egy „trendinek mondható” esküvő, illetve, hogy milyen ékszerek számítottak közkedveltnek 50-60 évvel ezelőtt.

Tény, hogy korábban korántsem volt ekkora a választék egy esküvő szervezése során, akár a ruhára, vagy a menyasszonyi ékszerekre gondolunk. A karikagyűrűk azonban többnyire már akkoriban is aranyból készültek, hiszen ez a nemesfém egyeduralkodónak számított a piacon.

A történelem időszakainak köszönhetően ugyanakkor időről-időre átrendeződtek az ékszerpiac sajátosságai is. A nagy gazdasági világválságból kilábalva például az arany világpiaci ára drasztikus emelkedésnek indult, így az emberek egy ideig kénytelenek voltak olcsóbb fémekből, pl. vasból elkészíttetni az esküvői ékszerüket.

Az elmúlt 10, 20, 30 évben az ékszertrendek pedig újabb fordulatot vettek, hiszen a sárga mellett rendkívül közkedveltté vált a fehér és a rozé arany, illetve ezen színek kombinálása is.

Milyen lehetőségekkel élhet egy pár az arany színével kapcsolatban?

Feil_Attila_gyemantgyuru_specialista_feilFeil Attila: Ami az arany színét illeti, egyéni ízlésünknek, illetve az általunk viselt többi ékszernek megfelelően választhatunk egyszínű, de két-, vagy akár háromszínű gyűrűt is. Manapság nagyon népszerűek a kétszínű karikagyűrűk, a sárga és a fehér, vagy újabban a rozé és a fehér kombinálása. Ebben az esetben ráadásul rendkívül látványosan variálhatunk a különböző felületkezelésekkel, például a fényes és a matt váltakozásával.

Nem kérdés, hogy a legtöbben ma is ragaszkodnak az aranyból készült esküvői ékszerekhez, hiszen a tradíciót, a minőséget és az időtállóságot jelképezik. Ezen belül is vannak, akik az egyszerűbb, letisztult formákat kedvelik, míg mások drágakövekkel és egyéb „extrákkal” igyekeznek feldobni és különlegessé tenni az aranygyűrűjüket.

Milyen különlegességekkel lehet manapság feldobni egy arany karikagyűrűt?

Feil Attila: Manapság számtalan módon egyedivé tehetünk egy karikagyűrűt. Variálhatjuk a felületeket, de különböző vésésekkel és faragásokkal is különlegessé varázsolhatjuk az ékszert. A legkedveltebb ilyen megoldásnak talán a körbefutó hullámvonalat mondanám, amely rendkívül látványos, pláne, ha többszínű az ékszer. Továbbá igen népszerű ma a karikagyűrűbe drágakövet tetetni, a gyémántok színével, számával, formájával és elhelyezésével pedig káprázatosan lehet „játszani”. Sőt, az igazán exkluzív dolgok kedvelőinek ma már arra is lehetőségük van, hogy a világ gyémántjainak 1%-ából, azaz a Forevermark káprázatos szépségeiből kerüljön egy a karikagyűrűjébe.

Forevermark_feil

Az ékszer-, illetve a karikagyűrű trendek azonban talán az utóbbi néhány évben vették a leglátványosabb kanyart, hiszen a pároknak ma már arra is lehetőségük van, hogy ne csak meglévő gyűrű modellek közül válasszanak, hanem „ékszertervezővé avanzsálva” akár saját, teljesen egyedi terveiket lássák viszont a kezükön.

tobbszinu_koves_faragott_karikagyuru_feil

Mi van akkor, ha valaki a saját tervei alapján képzeli el az álomgyűrűjét?

Feil Attila: Manapság szerencsére egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy egy párnak teljesen egyedi legyen a karikagyűrűje, és mi ezt gyártóként maximálisan támogatjuk. Amellett, hogy a jegyespárok kérhetnek változtatásokat meglévő modelljeinken, felkereshetnek bennünket egy hozott képpel is az álomgyűrűről. Azoknak pedig, akik saját terveiket szeretnék kiviteleztetni, ám bizonytalanok, hogyan fest majd az elkészült ékszer, egy hazánkban egyedülálló lehetőséget kínálunk fel. Egy ún. Demo-gyűrűt készítünk ugyanis számukra, ami egy a valódi gyűrűvel szinte egy az egyben megegyező mintamodell. Ennek a segítségével így a párok már a “végleges” gyűrű elkészülése előtt a kezükben tarthatják az álomgyűrűjük mását.

A karikagyűrű kiválasztásánál természetesen az sem utolsó szempont, hogy a férfi is az áldását adja a kiválasztott darabra, hiszen ez az ékszer lesz az, ami végigkíséri a pár mind két tagját életük során. Összességében fontos tehát, hogy strapabíró, esztétikus, mindennap viselhető darabra essen a választásunk, amelyre mindig örömmel pillantunk majd. Így elengedhetetlen, hogy bizonyos időszakonként kiemelt figyelmet fordítsunk az ékszer tisztítására, ápolására is.

ketszinu_gyemantos_karikagyuru_feil

Hogyan tisztíthatjuk otthoni körülmények között az arany gyűrűinket?

Feil Attila: Otthoni körülmények között is feltétlenül speciális, arany ékszerekhez való ékszertisztító folyadékot, illetve kendőt használjunk. Legalább évente egyszer azonban érdemes szakemberekre bízni a tisztítást – illetve a felújítást -, amikor is egy ún. ultrahangos mosóval távolítjuk el a szennyeződéseket.

Az arany karikagyűrűk egyik vitathatatlan előnye, hogy nem korrodálódnak, hiszen a minőségi alapanyagnak köszönhetően mind a környezeti, mind pedig az „átlagos hétköznapi körülmények” között is rendkívül jól állják a sarat. Ennek ellenére a mindennapok során vannak bizonyos dolgok, amelyekre nem árt, ha odafigyelünk, ha azt szeretnénk, hogy karikagyűrűnk mindig az eredeti szépségében tündököljön.

korbe_koves_feil_karikagyuru_forevermark_gyemanttal

Van-e olyan tevékenység, vagy bármilyen kémiai, fizikai hatás, amelyet az arany gyűrűk nehezebben, vagy nem jól viselnek?

Feil Attila: Alapvetően a kén tartalmú szerek (pl. gyógyvíz, különböző samponok, kozmetikai szerek) azok, amik árthatnak az arany ékszereknek. A klór például ráadásul nemcsak az ékszer felületét, de a bele foglalt drágaköveket is mattítja. Ami pedig a fizikai behatásokat illeti, azt tanácsolom, hogy fém és fém találkozását – pl. amikor a gyűrűnk egy kilinccsel találkozik – igyekezzünk elkerülni a mindennapokban.  Akkor sem kell azonban megijedni, ha minden óvatosságunk ellenére apróbb karcok, sérülések keletkeztek az ékszeren. Nálunk szívügy a gyűrűink mindenkori szép állapota, ezért „Örök Élet” garanciáinkon belül műhelyünkben évente egyszer díjmentesen újszerűvé varázsoljuk gyűrűinket, illetve ellenőrizzük a kövek foglalatát is.

Az esküvő előtt álló párok jelentős része így továbbra is joggal részesíti előnyben az aranyból készült esküvői ékszereket, kiváltképp a karikagyűrűt. Ha Ti is a hagyományra, a klasszikus vonalakra és eleganciára szavaznátok – mindezt természetesen aranyból -, akkor bátran válasszatok karikagyűrűt a FEIL legnépszerűbb modelljei közül.

Névjegy

FEIL

Eljegyzési Gyűrű és Karikagyűrű Gyártó

FEIL-nevjegy

Budapest 1089, Gaál Mózes utca 5-7.

Szeged 6725, Vasgyár utca 6.

info@feil.hu

facebook.com/feil.hu

instagram.com/feil.hu

+36 30 682 3000

karikagyűrűgyártó.hu

feil.hu

Kommentek

▴hirdetés

Előző bejegyzés

10 álomszép kristály hajbavaló - Esküvőre!

Következő bejegyzés

Tavaszi ötlettár: Rose gold részletek!