DIY - Csináld magadÉrdekességTippek szakértőnktől

Sütemények a lagziban! Na de milyen?!

Egy jó lakodalom elengedhetetlen része a finom sütemény, amelyekre a vendégsereg később is mosolygó pocakkal emlékszik vissza. 

Egy hagyományos lagziban süteményrengeteg veszi körbe a násznépet, kezdve a fiús háznál, ahová a vendégek még szinte be se léptek, de már kínálják is őket süteménnyel (meg persze pálinkával, de az egy másik történet lesz). Ugyanígy van ez a lányos háznál is. Majd mikor megy a lakodalmas menet, a menyasszonynézőbe kiálló város- és falubelieket is süteménnyel (és persze pálinkával) kínálják, majd főszerephez igazán az őket megillető helyen, a lakodalmi asztalokon jutnak. Akárhogy is nézzük, ez rengeteg süteményt jelent, ha egy hagyományos, vidéki esküvőt veszünk alapul.

Szokás ilyenkor, hogy nem csak a szűk család, hanem a tágabb rokonság, barátok, szomszédok is besegítenek a sütésben. A süti természetesen nem fog ráromlani az ifjú párra és családjukra, hisz búcsúzóul a vendégek ilyenkor útravaló csomagot kapnak, aminek másnap a kissé megfáradt ünneplők nagyon fognak örülni 🙂

Vidéken nagyon régre tekint vissza, hogy ilyenkor milyen sütikkel örvendeztetik meg a násznépet, és ugyan hiába vagyunk kis ország, mégis ahogy utána néztem, és különböző csoportokban mini felmérést végeztem, azt látom, hogy ahány tájegység és ahány ház, annyi szokás uralkodik.
Na persze vannak az elmaradhatatlan klasszikusok, melyekkel mindannyian találkozhattunk már egy-egy jó lagziban. Lássuk, mik ezek!

Őszibarack

Kép forrása: http://blikkruzs.blikk.hu/konyha/oszibarack-sutemeny-ahogy-meg-nagyi-keszitette

Színes és illatos akár egy vásári forgatag, ki ne találkozott volna ezzel a süteménnyel, melytől Schobert Norbi menten diabéteszt kiáltana, hiszen nem csak hogy tömény cukrot tartalmaz, de még jól meg is van forgatva kristálycukorban! Cserébe egy nagyon látványos színfoltja lesz a kínálótálnak.

Barackmag

Kép forrása: http://vassfazek.eu/barackmag/

Bár ezen a csodaszép képen krémsárga színe van a tölteléknek, azért aki találkozott vele, az tudja, hogy a töltelék bizony rendszerint izgalmas zöld színben pompázik, köszönhetően az ételfestéknek. Bízom benne, hogy az ételfestékek csillaga leáldozóban van, és a fenti a tökéletes példa rá, hogy zöld krém nélkül is lehet gusztusos barackmagot készíteni.
Diós tészta, mandulás, esetleg amaretto-val ízesített krém, egészen mennyei!

Non plus ultra

Kép forrása: http://otthonapilisben.blogspot.hu/2015/03/unnepi-aprosutemeny-pattincs-non-plus.html

Maga az elnevezés is azt jelenti, hogy felülmúlhatatlan. Persze lehet ezzel vitatkozni, hiszen ízlések és pofonok, de egy nagyon egyszerű és roppant mutatós süteményről van szó, a magyar macaronról! 🙂
Nagyon jól eláll ez a sütemény, így bátran ékesítheti a desszertes asztalt.

Néró

Kép forrása: https://csaladireceptkonyv.hu/tanko/recept/nero-teasuetemeny-6

Kistestvére a Non plus ultrának, sok közös vonással, csak épp tojásfehérje hab nélkül készül. Szóval, ha kevesebb macerával szeretnétek készülni, egy jó választás lehet.

Diós kosárka

Kép forrása http://abroszra-valo.blogspot.hu/2015/12/dios-kosarka.html

A kosárkákat azért is szeretjük, mert önmagukban is olyan mutatósak, cserébe igazi fingerfood. Itt is visszaköszön a korábbi receptekben látható sárgabarack lekvár, de ez esetben dióval van kombinálva. Ha esetleg túl sok a diós sütemény az asztalon, de a kosárkáról sem szeretnénk lemondani, akkor készíthetjük kókuszos krémmel, az aljára meggyet tehetünk, vagy mascarponés-gesztenyés töltelékkel is tökéletes lesz.

Lajcsi szelet

Kép: https://csaladireceptkonyv.hu/etkek-es-itokak-kiskonyve/recept/lajcsi-szelet-6

Mutatós színes sütemény, kakaós-mézes tésztával, puncs és vanília ízű krémmel töltve. Elmaradhatatlan az édesszájúak részére 🙂

Citromos szelet

Kép: http://www.sutemenyrecept.com/citromos-szelet.html

A sok édes sütemény mellett üdítő lehet, ha citromos desszertet is kínálunk, ennek egy szuper alternatívája a citromos szelet.

Linzer

Kép: https://www.femcafe.hu/cikkek/recept/omlos-linzer-recept

A tuti befutó, hiszen nyugodtan elkészíthető már korábban. Cserébe a formájának és a tölteléknek csak a fantáziánk szabhat határt.

Ennyi édes után nézzük az igazi sör- és borkorcsolyákat, a sós sütiket.

Perec

Kép: http://www.mindmegette.hu/szezammagos-perec-sorkorcsolya.recept/

Készíthetjük a hagyományos, kézzel készített (sodrott, hajtott) perecet is, de a nagy esemény előtt könnyebb dolgunk van, ha perec kiszúrót használunk, hiszen így biztosan egyforma a végeredmény, a gyorsaságról nem is beszélve.

Sajtos rúd

Kép: http://kedvencreceptek.com/sajtos-rud-sokaig-elallna-ha-nem-lenne-mindenki-egyik-kedvence/

Az örök klasszikus. Nincs nélküle lakodalom, szilveszter, vagy nagyobb családi rendezvény. Mehet a tetejére sajton kívül, köménymag, szezámmag, egészségtudatosabbak esetében lenmag (amit kombinálnék szezámmaggal, vagy akár fekete szezámmaggal, mert a lenmagnak szerintem nincs íze), tökmag és szotyi, pardon napraforgó mag is.

Sajtos tallér

Kép: https://www.tudasfaja.com/mennyei-ropogos-sajtos-taller-az-unnepekre-ezt-a-receptet-te-is-meg-fogod-orizni/

Őszinte leszek, irigylek mindenkit, akinek van abból a békebeli, vasból készült tallérsütőből. Nekem nemhogy tallérsütőm nincs, de még gáztűzhelyem sem, villanytűzhelynél pedig sajnos nem lehet használni. Jó, de nem tökéletes alternatíva erre az elektromos ostyasütő, de ne álltassuk magunkat, a kettőt össze sem lehet hasonlítani. A sajtos tallér egyébként pont az a recept, amelyet bátran rábízhatunk a végtelen türelemmel megáldott férfiakra is a környékünkön. 😉

Pogácsák

Kép forrása: http://bakeyoursmile.blog.hu/2017/10/06/kolbaszos_pogacsa_769

Pogival nem lehet mellélőni az ünnepi asztalnál. Lehet sajtos, tepertős, krumplis, káposztás, sonkás, vagy az én személyes kedvencem a kolbászos, melynek a receptjét el is hoztam zárásként.

Hozzávalók:

  • 500 gramm liszt
  • 250 gramm vaj
  • 200 ml tejföl
  • 1 csomag instant élesztő
  • 2,5 teáskanál só
  • 2 tojás
  • 80 gramm száraz kolbász
  • 1 tojássárgája
  • 150 gramm reszelt sajt
  • köménymag ízlés szerint a tetejére

A kolbászt a “héjától” megszabadítva pirítsuk meg száraz teflon serpenyőben. Utána nagyobb karikákra vágva mehet az aprítóba. A vajat morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá az élesztőt – nem kell felfuttatni – a tejfölt, a tojásokat és a ledarált kolbászt. Gyúrjuk össze a tésztát, ha ragacsos lenne – nekem az volt – adjunk hozzá nyugodtan még egy kevés lisztet, úgy hogy rugalmas tésztát kapjunk. 1,5-2 cm vastagságúra nyújtsuk, szaggassuk ki pogácsaszaggatóval vagy jobb híjjánfelespohárral – úgy autentikusabb 😉 Kenjük meg tojássárgájával a tetejét, arra mehet a reszelt sajt és a köménymag. 180 fokon légkeveréssel süssük nagyjából 20 percig amíg szép pirosasra nem sül. Ez a mennyiség két tepsire elegendő, én csak a felét sütöttem ki most, a másik felét kiszaggatva, de nem lekenve eltettem a fagyasztóba, most már jöhetnek a vendégek, csak előkapom és fél órán belül az asztalon a meleg pogácsa a bor mellé 🙂

Mindenkinek jó sütést, és boldog esküvőre készülődést kívánok! Örülnék, ha kommentben megosztanátok nálatok milyen sütik voltak, vagy éppen lesznek a lakodalmatokban?

Ha tetszett a recept, kövessetek:

www.bakeyoursmile.blog.hu

Czeglédi Szabina

 

Kommentek

▴hirdetés

Előző bejegyzés

Öt elengedhetetlen kiegészítő a nagy napra

Következő bejegyzés

Kiegészítők bűvkörében - határ a csillagos ég!