Csontkovács


Csontkovácsolás - Súlyos árat fizethetünk a rossz választásért

Gyors fejszámolás: csontkovács több mint 10 milliós lakosság 50 százaléka 5 csontkovács embert jelent, ennek 70 százaléka, azaz közel 3,5 millió ember tehát potenciális páciens a csontkovácsok számára. Hatalmas a kereslet, nem véletlen, hogy jócskán felhígult a kínálat. Vajon miért járunk rendszeresen csontkovácshoz?

  1. Csontkovácsolás - Súlyos árat fizethetünk a rossz választásért
  2. A mozgásszervi betegségeket két nagy csoportra, a mechanikus és a nem mechanikus eredetűekre szokták felosztani.
  3. Tabletták súlyos ízületi fájdalmakhoz
  4. A lábak ízületeinek osteochondrosis
  5. Csontkovács | Manuálterapeuta | Dr. Ormos Gábor

csontkovács Nagyjából és persze igencsak leegyszerűsítve az alábbi tényezők különböző arányú kombinációja irányít bennünket egy-egy önjelölt csontkovács rendelőjébe: Időhiány: A krónikus időhiányban szenvedő XXI. Kilátástalanság: Aki több éve szenved a fájdalomtól, orvosról-orvosra, terapeutáról-terapeutára járkál és számos gyógyszeres kezelésen van már csontkovács anélkül, hogy tartósan javulna az állapota, minden szalmaszálba belekapaszkodik.

Navigációs menü

Hirdetés Miért nem elegendő a passzív kezelés? Szinte minden írásom arról szól, amit a hatékony megelőzés érdekében már az iskolában meg kellene tanítani a gyermekeknek: a mozgásszervi problémák döntő csontkovács kialakulásáért nem a sors és nem is a genetika a felelős.

Figyelem! Megtekintése csak 18 éven felettieknek ajánlott!

Saját magunk csontkovács hosszú évek alatt kialakuló betegségeinket nem megfelelő életmódunkkal ülőmunka és mozgáshiány, különféle helytelen terhelések stb. Amíg ezt az alapigazságot nem osztja meg velünk, illetve magyarázza el nekünk egy hiteles szakember, esélyünk sincs csontkovács, hogy megelőzzük a problémák kialakulását, vagy kigyógyuljunk csontkovács már meglévő betegségből. E tudás hiányában ugyanis szinte mindenki kívülről, a különféle passzív terápiáktól gyógyszerektől, masszázstól, csontkovácstól stb.

Mit kell tudni egy csontkovács kezeléséről?

Ismét megragadom tehát a lehetőséget, és egy kissé leegyszerűsített példán keresztül bemutatom, hogyan is alakulnak ki általában a degeneratív gerincbetegségekazaz az ún. Ha nyolc-tíz órát ülünk az íróasztal mellett vagy az csontkovács volánja mögött helytelen pozícióban, szervezetünk néhány hónap alatt alkalmazkodik a mindennapos terheléshez. Ez a cikk is érekelheti Önt!

Mindez igaz a testrészeinkre is, minél távolabb helyezkednek el a fiziológiás súlyvonalunktól, annál nagyobb súllyal terhelik gerincünket, sőt, egész testünket.

Érmelléki Attila

A fej és a vállak előrehelyeződése tehát drámai módon megnöveli a csigolyákra eső terhelést, így tehát a csigolyák közti rugalmas porckorongok ellapulásához vezet.

A fájdalom eleinte elsősorban az izmok különösen a nyak, a váll, és a derék izmainak túlterhelődéséből fakad, idővel azonban fokozódik, hisz a kiboltosuló porckorong nyomást gyakorolhat a környező szövetekre is.

Az arthrosis rehabilitációja A degeneratív gerincbetegségek tehát hosszú évek alakulnak ki, elsősorban a tartós helytelen terhelések miatt bekövetkező izomegyensúly megbomlások fenti példánkban a helytelen pozícióban rögzült fej és vállak következtében. Hiába rángatjuk vissza fejünket és vállainkat egy jól irányzott mozdulattal eredeti pozíciójukba, a csontkovács izomegyensúly miatt sajnos nem maradnak ott.

Hiába próbáljuk manuálisan eltávolítani egymástól az összecsúszott csigolyákat, az ellapult porckorongok és csontkovács stabilizáló izmok gyengesége miatt gyorsan visszamásznak megszokott helyükre. Hiába próbáljuk kézzel helyrerakni az elferdült csontkovács, a gerinc melletti izmok egyensúlyának megbomlása miatt csontkovács percek alatt veszi fel újra a kiindulási pozíciót. Hogyan állítható helyre az izomegyensúly?

A csontkovács kezelés veszélyei és szövődményei

Rendszeres testmozgással, gyógytornával vagy mozgásterápiával. A kezelés alapelve rendkívül egyszerű: a rövidült, feszes izmokat nyújtani kell, a gyenge izmokat pedig erősíteni.

A csontkovács kezelés veszélyei és szövődményei A manuális terápia, csontkovács kezelés veszélyei és szövődményei A manuális műfogások, különösen a szorosan vett manipulációk alapvetően abban is különböznek az összes más, így a csontkovács gyógymódoktól is, hogy alkalmazásuk közvetlen veszéllyel jár, károsodást okozhat.

Természetesen nagyon nem mindegy, mely izmokat és milyen módon, így a terápia összeállítása csontkovács csontkovács feladata, a munkát tornát azonban a beteg csontkovács, mégpedig hosszú hónapokon át. Először is érdemes tisztázni, miben különbözik az önjelölt csontkovács és a manuálterapeuta.

Manuálterapeuta kizárólag orvos vagy gyógytornász lehet, aki — legalább 2 éves továbbképzést követően — a Semmelweis Egyetemen tesz vizsgát a manuálterápiás eljárásokból.

Ezzel szemben az önjelölt csontkovácsok jelentős része egyáltalán nem rendelkezik egészségügyi végzettséggel, így megfelelő anatómiai ismeretekkel sem. Érdemes eloszlatni még egy tévhitet: a csontkovács NEM természetgyógyász. A természetgyógyász közel két éven át tanulja az anatómiát, élettant és a saját szakterületéhez kapcsolódó egyéb tantárgyakat, s államilag elismert vizsgát tesz, mielőtt beteghez nyúlhatna. Csontkovács azonban bárki lehet, aki egy szép napon úgy dönt, hogy a névjegykártyájára ráfirkantja a jól hangzó titulust.

Miután a csontkovácsolás Magyarországon nem engedélyezett tevékenység a manuálterápia és a csontkovács igensemmilyen szabályozás és ellenőrzés alatt nem áll.

A legjobb csontkovács a következő problémákon tud segíteni:

Egy apró kiegészítés: az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a csontkovács csontkovácsolás, amely szintén különbözik a csontkovácsolástól. A lágy csontkovács elsősorban szelídebb mobilizációs technikákat alkalmaz, ezek az izmok ellazításán alapulnak. Természetesen önmagában a lágy csontkovácsolás sem gyógyítja meg a beteget, ám kiegészítő terápiaként igen hasznos lehet, különösen akkor, csontkovács képzett terapeuta végzi.

Sajnos a lágy csontkovács tanfolyamok többsége — a különféle hangzatos masszázs tanfolyamokhoz hasonlóan — mindössze napos, és elvégzésének nem feltétele semmiféle egészségügyi végzettség.

Hilóczki János vagyok – csontkovács és gyógymasszőr

Vizsgáljunk meg egy közismert példát, az ún. Érdemes ismét eloszlatni egy tévhitet: a becsípődés NEM betegség, csupán a tünete annak. Azt jelzi, hogy a gerincünkben zajló degeneratív folyamatokkal bizony sürgősen foglalkoznunk kell. Hisz mi is történik ilyenkor?

ízületi fájdalom a fenék területén

Az egymás felett található csigolyák ízületi felszíneit egy-egy érzőidegekkel teli feszes tok fogja össze. Ha a porckorongok ellapulása miatt csökken a távolság a csigolyák csontkovács, a tok meglazul és az ízület instabillá válik.

ízületi fájdalomgáz

Egy rossz mozdulat, — pl. Megfelelő manipulációs technikával, egy gyors és szakszerű mozdulattal a terapeuta átmenetileg eltávolítja egymástól az ízfelszíneket, így szerencsés csontkovács egy roppanó hang csontkovács a tok kiszabadul a fogságból.

Ha ez megtörténik, a beteg azonnal megkönnyebbül, fájdalmai mérséklődnek, ami valóban remek érzés.

a térdízület kezelésének külső szalagjának törése

Ugyanakkor a kiváltó ok a csontkovács ellapulása és a csigolyák összecsúszása értelemszerűen nem szűnik meg a kezeléstől, így oki terápia csontkovács testtartás javítása, ergonomikus munkavégzés elsajátítása és mozgásterápia hiányában a beteg állapota tovább romlik. Mi a különbség egy profi manuálterapeuta és az önjelölt csontkovács által végzett kezelés közt?

lehetséges melegíteni a boka ízületi gyulladását

A beteget megtanítja tehát a helyes csontkovács, az ergonomikus munkavégzésre, a test helyes használatára. Jellemzően lágyabb, az izomtónus helyreállítását is megcélzó manuális technikával mobilizáció, azaz könnyed kimozgatások dolgozik, és nem feledkezik el arról, hogy a betegnek otthon végezhető gyakorlatokat is adjon vagy gyógytornászhoz küldje annak érdekében, csontkovács a kezeléssel elért javulás az izom funkcióinak javításával tartóssá váljon.

A mobilizáció — és indokolt esetben manipuláció — tehát lövés a fájdalom a vállízületben felgyorsíthatja a regenerálódást, de kizárólag abban az esetben, ha mozgásterápia mellett, és nem helyett alkalmazzák.

Mikor forduljon orvoshoz ízületi fájdalmával?

gyógyszeres fájdalom gyógyszeres csontritkulás

Az önjelölt csontkovács ezzel szemben — megfelelő anatómiai ismeretek híján — nem végez állapotfelmérést, nem keresi meg csontkovács probléma forrását, nem állít össze személyre szabott csontkovács tervet. Ha szerencsések vagyunk, egyetlen kezeléssel nem okoz maradandó kárt sőt, gyakran még jól is érezzük magunkat a kezelést követően, lásd a fenti példátkevésbé szerencsés esetben azonban a beteg rosszabb állapotban hagyja el a rendelőt, amint ahogy érkezett a szakszerűtlen, hirtelen csavaró mozgatás a sérült porckorong rostos gyűrűjének kiszakadásával járhat, sőt, egy félresikerült kezelés nyomán akár egy életre tolószékbe kerülhet a páciens.

NÁLAM JÓ KEZEKBEN VAN!

Az önjelölt csontkovácsok ráadásul jellemzően rendszeresen járatják magukhoz a beteget, s a gyakran és indokolatlanul végzett manipulációs kezelések komolyan károsíthatják az ízületeket azáltal, hogy az ízületi tokok és szalagok feszegetésével még tovább lazítják azokat, azaz tovább növelik az ízületi instabilitást. Mi tehát a valódi megoldás a degeneratív gerincbetegségek esetében?

Szakember segítségével meg kell keresni, majd meg kell szüntetni a betegség kiváltó okát, visszaállítani a megbomlott izomegyensúlyt, és regenerálni a porckorongokat. A komplex kezelés első lépcsőfoka a minden részletre kiterjedő állapotfelmérés.

Csontkovács követi a személyre szabott mozgás, és csontkovács indokolt esetben — manuálterápiás kezelési terv kidolgozása, illetve az életmódra vonatkozó szabályok közös felállítása, végül pedig jöhet maga a munka.

  • Mit jelent ez a vizsgálat?
  • A csontkovács kezelés veszélyei és szövődményei - Dr. ORMOS GÁBOR PhD

A degeneratív mozgásszervi problémák ugyanis kizárólag hosszú távon, megfelelő életmóddal és rendszeres testmozgással gyógyíthatóak vagy csökkenthetőek. Mindehhez azonban — csodavárás helyett — a beteg aktív közreműködése, türelme és kitartása is szükséges.