Fogízületi fájdalom


Megosztom Ízületi panaszokkal fogorvoshoz? Elsőre kicsit talán furcsának tűnhet, de ma már egyre többször találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy ízületi fájdalmakkal, hajhullással, bőrproblémákkal ízületi károsodás a mielómában szakorvosunk fogászatra irányít minket tovább. Ennek hátterében az úgynevezett gócbetegség áll.

A gyulladt fog okai – fogászati problémájának háttere

De mi is ez egyáltalán, hogy is kell ezt elképzelnünk, illetve milyen panaszok esetén merül fel a háttérben okként a góc, mint betegség? A témában dr. Kovács Kittit kerestük meg az Uniklinik fogászat mikroszkópos gyökérkezelés specialistáját.

fogízületi fájdalom

Valóban egyre több embert érint a gócbetegség? Tény, egyre több ilyen irányú vizsgálatot végzünk az Uniklinik fogászaton.

Fogfájáscsillapítás Okok, tünetek és fájdalomcsillapítás A fogfájás az egyik legkellemetlenebb fájdalomtípus, talán ezért rettegnek olyan sokan még a fogorvos puszta gondolatától is. A fogfájás konkrétan a fog és a fogat körülvevő területek fájdalmát jelenti. A probléma gyakran vezethető vissza fogszuvasodásra vagy fertőzésekre, és ezek előfordulását a rossz szájhigiénia, de öröklött tulajdonságok is okozhatják. Sajgó fogfájást okozhat például fogszuvasodás, gyulladás, sérült fogtömés, fertőzött íny vagy olyan ismétlődő, esetleg görcsös állkapocs mozdulatok, mint a fogcsikorgatás.

Az érintetteket én alapvetően két csoportra osztanám. Azok a páciensek vannak többen, akik már célzottan góckutatásra érkeznek egy már meglévő, nem fogászati panaszuk miatt, vagy jelentősebb beavatkozás előtt állnak, aminek feltétele, hogy ne legyen probléma a száj egészségében.

Gócbetegség

Ha innen nézzük, más betegségek hívják fel sokszor a figyelmet a problémára, ami talán máskülönben fel sem tűnne. A másik csoportba azok tartoznak, akik kisebb-nagyobb megszakítás fogízületi fájdalom felkeresik fogászati rendelőnket, ahol röntgen készül, és véletlen leletként találkozunk gyulladással.

fogízületi fájdalom

Akkor, ha jól értem, maga a góc nem is fáj? Nem, sajnos ez egy általában tünetszegény, krónikus gyulladás. A különböző baktériumok, illetve azok úgynevezett toxinjai a fogízületi fájdalom nyirokerek útján jutnak el a szervezet más területeire, ahol aztán a problémát érzékeljük.

Így fogízületi fájdalom, hogy egy egyébként már gyulladt, sokszor teljesen panaszmentes fog például kihat az ízületekre.

  • Dolgin közös kenőcs
  • A reumatikus panaszokkal küszködő páciensek tüneteit, gyakran fogínyproblémák kísérik.
  • Fogínybetegségek és a reumatikus ízületi gyulladás
  • Ideális artróziskezelés
  • Krém a mellkasi régió osteokondrozisához
  • Hogyan okozhat egy gyulladt fog allergiát és hajhullást? - EgészségKalauz

Legtöbbször ízületi fájdalmak, bőrkiütések, hajhullás, szemészeti problémák állnak a háttérben. Általában ezek régebb óta jelen vannak, és nemigen találják az okukat. De lehet gond a vesékben, légzőrendszerben, bélrendszerben, előidézhet indokolatlan hőemelkedést, nőgyógyászati vagy prosztata problémákat, de akár fáradékonyságban is megnyilvánulhat vagy alvászavarban.

Minden holisztikus orientáltságú terapeuta találkozott már olyan esetekkel, amikor az általa alkalmazott terápia nem hatott. E jelenség hátterében különösen gyakran bújnak meg fogászati gócok. Ilyen esetekben csak a fogak, a fogászati anyagok és a szervezet egészének összefüggéseit jól ismerő fogorvos segíthet. Ezek jelentős terhelést rónak szervezetünk önszabályozó mechanizmusaira. A krónikus-toxikus gócok általában a fogászati anyagokhoz köthetők.

Szóval elég széles a paletta. Maga a fogászati góckutatás hogyan zajlik a fogorvosnál, hogyan kell ezt elképzelnünk? Jár például fájdalommal? A góckutatás gyakorlatilag egy konzultáció a fogorvossal. Elengedhetetlen hozzá egy panoráma felvétel egy olyan röntgen, amin minden fogunk, illetve az arcüreg, állkapocs is látszikvagy egy CT-felvétel. Fogízületi fájdalom sokkal pontosabb képet ad, fogízületi fájdalom térben láthatjuk a fogak gyökércsúcsát, az azokat körülvevő szöveteket.

Állkapocs izületi problémák kezelése - SmileCenter - 10 év 10 nap alatt

Milyen elváltozásokat keres ilyenkor a szakember? Egy lyukas fog például már gócnak számít? Nem, de könnyen lehet belőle góc.

Előfordulhat, hogy nem tudunk meggyógyulni, vagy az átmeneti gyógyulást követően panaszaink újból megjelennek. Ilyen esetben az orvosok a betegség kiváltó okaként a szervezetben megbújó gócot is feltételezik.

Önmagában egy szuvas fog, amíg élő tehát a fogon belül van még vérkeringés, élő idegszövet akadályozza a szájüregi baktériumok fogbélbe, azon keresztül pedig a csontba való jutását.

A probléma akkor kezdődik, ha a szuvasodás miatt elhal a fog. Ilyenkor már szabad az út a kórokozók számára. De nem csak a fogbélgyulladás miatt elhalt fogakat keressük, hanem a rosszul gyökérkezelt fogakat, ahol a gyökércsúcs körül már látható elváltozás van.

fogízületi fájdalom

Gócnak számít továbbá a fogakat tartó szövetek gyulladása, vagy ki nem nőtt bölcsességfogak, amiknek kisebb-nagyobb kapcsolata van már a szájüreggel. Amennyiben a fogorvos talál egy érintett fogat, milyen kezelések jöhetnek szóba? Vagy fogízületi fájdalom el kell búcsúznunk a gócos fogtól? Pár tíz évvel ezelőtt még igen lett volna a válasz, azonban mára már szerencsére az esetek döntő többségében van megoldás arra, hogy a fog megtartása mellett orvosoljuk a problémát.

A betegek harminc százalékát érinti

Amennyiben gyökértömés, vagy gyökértömés csere szükséges, úgy a mikroszkópos gyökérkezelés az egyik legjobb megoldás, a fogak megtartására. Ha először készül gyökértömés azért, mert nagy nagyításon nem marad észrevétlenül egy fogízületi fájdalom sem. Ez legtöbbször egy meg nem talált csatorna, vagy elégtelen tisztítás eredménye.

fogízületi fájdalom

Ha a panaszt a fogat tartó szövetek gyulladása okozta, úgy parodontológus kolléga segítségére van szükség, aki szakszerűen eltávolítja a fogkövet, ellátja az általa okozott tasakokat és segít egy tökéletes szájhigiénét kialakítani a páciensnek. Bölcsességfogak esetében pedig egy szájsebész kollégára van szükség, aki eltávolítja a gyulladt fogat. Egy sikeres kezelést követően mennyi idő alatt várhatunk javulást? A panaszok enyhülése viszonylag gyorsan jelentkezik, általában hetek alatt érzékelhető jelentős javulás.

fogízületi fájdalom

A gyökércsúcs körüli gyulladás teljes megszűnése azonban van, hogy hónapokat vesz igénybe, de ez kontroll röntgenekkel jól nyomonkövethető. Az Uniklinik fogászat teljes körű ellátást nyújt az egész családnak. Gyerekfogászat, fogtömés, gyökérkezelés, implantáció, esztétikai fogászat, fogszabályozás: szakértőink összehangolt csapatmunkája profi és zökkenőmentes kezelést biztosít még a legbonyolultabb, több terület specialistáját igénylő beavatkozásoknál is.