Közös kecsketej. Kecsketej jótékony hatása - Egészség | Femina


A tejallergiások mentsvára, a kecskesajt Táfelspicc Miért van szükség akkor mégis külön osztályra a kecskesajtoknak?

ízületi fájdalom a láb felett

Miről ismerjük meg őket, és mi különbözteti meg őket az összes többi sajtosztálytól? Nagy Tamás sajtkereskedővel végigvettük a különböző sajtosztályokat, így kiderült, hogy miért nem lehet friss sajt egy camembert, mi a közös a parmezánban és a trappistábanmiért nem lágysajt a mozzarella, és hogy milyen gombától lesz penészes a sajt.

Ezen családok egyikénél sem volt fontos közös kecsketej tej fajtája - legfeljebb az, hogy nyers vagy pasztörizált - a kecsketejből készült sajtokat mégis külön osztályba kell sorolnunk.

Közös kecsketej rájuk a szezonalitás, hiszen amíg tavasszal el nem választják a gidát az anyjától, addig sajtot sem lehet készíteni a tejből, mert a gida mind megissza. A közös kecsketej tejéből mindenféle sajtot készítenek, a friss sajtoktól kezdve a préseltekig.

Hozzátáplálás és tejtermékek

Formaviláguk nagyon sajátos - ha a pultban viszonylag kisméretű, geometriai formákra gúla, henger, trapéz préselt sajtokat látunk, akkor gyanakodhatunk arra, hogy kecsketejből készültek - magyarázza T. Nagy Tamás sajtkereskedő. Jellemző rájuk, hogy erős karakterűek, mint ahogy a kecsketejet is könnyű felismerni az ízéről, a belőle készült sajtok is összetéveszthetetlenek.

térdízület ízületi műtét

Hatalmas előnyük, hogy tejallergiások is fogyaszthatják a kecsketejből készült termékeket. A kecskesajtokat az is megkülönbözteti a tehén- és juhtejből készült termékektől, hogy ha az utóbbiakat becsomagoljuk és betesszük a hűtőbe, hamar elkezdenek bepenészedni.

A tejallergiások mentsvára, a kecskesajt

Ennek oka, hogy a sajt él, hőt ad le, a hűtőben hideg van, a sajttésztában meleg. A becsomagolt sajt ezért úgy viselkedik, mint egy mini hűtőház, ahol bent meleg van és pára, ami lecsapódik a fóliasátor tetején, majd visszahull.

Ez a nedvesség kezdi el rothasztani a sajtot. A folyamat természetesen közös kecsketej végzetes, leszedhetjük a penészes kérget, közös kecsketej a rothadás megelőzhető azzal, ha többször átcsomagoljuk őket.

ízületek és kézgörcsök kezelése

A közös kecsketej esetében viszont - miközben minden más sajt esetében üdvös a magas, 85 százalékos relatív páratartalom - a kecskesajtoknál a pára ellenség, véglegesen megrothasztja őket. A kecskesajtokat éppen ezért szárítják, és otthon is érdemes csomagolás nélkül csináld magad kenőcsök ízületekre őket.

Ezért jellemzi őket az is, hogy nincs kérgük, legfeljebb egy, a nedvességet jól áteresztő, szenes vagy fűszeres kéreggel vonják be őket. Kecskesajtos receptek a Táfelspiccen.