Porcstimuláló gyógyszer


Ez az oka annak, hogy sérülést követően a porc nem regenerálódik és ezért nem hatékony egyetlen gyógyszeres eljárás vagy akár szájon át szedett porcépítő szer sem, a porkopás kezelésére történő próbálkozások során.

porcstimuláló gyógyszer

Már egy ideje az is ismert, hogy az ízületben található porcépítő sejtek csak mechanikai stimuláció hatására reagálnak. Erre alapozva svájci kutatók olyan gél állapotú anyagot fejlesztettek ami a hatását csak ismétlődő mozgás során fejti ki. A projekt a svájci nemzeti kutatási projekt része, jelenleg PNR 62 néven fut.

porcstimuláló gyógyszer

A porcot előállító kondrocita sejtek az ízület nyugalmi helyzetében inaktívak, ugyanakkor a mozgásból termelődő hő hatására receptorokat aktiválnak amelyek a szervezetben található növekedési faktorokra érzékenyek és hatnak. Ráadásul a receptorok csak percnyi tartós mozgást követően, az abból termelődött hőre aktiválódnak és fejtik ki a porcépítő hatást.

porcstimuláló gyógyszer

A porcstimuláló gyógyszer alatt álló hidrogél hőérzékeny és csak a megfelelő hőmérséklet elérésekor szabadítja fel tartalmát, azokat a nanorészecskéket amelyek egyúttal a növekedést serkető faktorokat egyebek között TGA beta is tartalmazzák.

Ennek megfelelően a hatás és a hatóanyag kibocsátás is csak akkor történik meg amikor az ténylegesen és hatékonyan be is tud épülni a porcba, illetve annak regenerálódását serkenti.

porcstimuláló gyógyszer

Porcstimuláló gyógyszer ízületi fájdalom vér célterületre juttatása endoszkópos kis-műtéttel történik. Az egész eljárás nagyban hasonlít a hazánkban is előrhető, némely ellátóhelyen már rutinból alkalmazott és jelenleg az artrózis kezelésének talán legeredményesebb módjához a PRP porcfelszín kezeléshez.

Az itt leírtak is mindenképpen favoritunk lesz, amikor a széleskörű alkalmazás is elérhetővé válik.

porcstimuláló gyógyszer