Vállízület sérülések


A leggyakoribb vállsérülés az ütközéses szindróma By: IQfitnesz.

mit kell szúrni az ízületi fájdalmak miatt

A vállizület az egyik legmozgékonyabb, ugyanakkor talán pont ezért a legsérülékenyebb izületünk. Szinte az összes felsőtest gyakorlatban részt vesz, vagy mozgatóként, vagy stabilizátorként. De vállízület sérülések biztos, ha súlyt fogunk a kezünkbe, akkor a vállunk terhelést kap.

A rotátorköpeny sérülései

A sportsérülések jelentős része valamilyen vállfájdalmat jelent és bizony ezek mögött szinte mindig a rotátorköppeny sérülése áll.

A váll izmainak egyik tapadási pontjából alakul ki ez a rész, ami gyakorlatilag körbefogja, és a helyén tartja a vállizületet.

A problémákért szinte kizárárólag egy izom a felelelős, mégpedig a supraspinatus, illetve annak ínszalagja, amely átmegy a vállcsúcs alatt. Azzal, hogy a válcsúcs és a felkar csont feje között helyezkedik el, adja magát, hogy bizonyos helyzetekben beszorul, majd begyullad, amitől még jobban megszorul.

  • A jobb térdízület ízületeinek sérülése
  • Ezeknek a kezelési módoknak a leírását olvashatják a továbbiakban.

A szoros helyzetben történő mozgás miatt, pedig sérül és végső esetben el fájdalom és duzzanat a csípőízületben szakadhat. A fentieket hívják ütközéses szindrómának, vagy impingement szindrómának.

Befagyott váll szindróma

Tapasztalatból mondhatom, hogy nagyon tud fájni és képes lenullázni az ember teljesítményét. Jellemzően vállízület sérülések negyvenes évinktől jön elő, illetve azoknál hamarabb, akik valamilyen fej feletti munkát végeznek, vagy sportolnak.

térdízületek miért fáj

Nincs jellemző különbség nők és férfiak között, mindenkit érint. Később ez már szinte minden karmozgást igénylő tevékenységnél jelentkezik, öltözés, mosdás, pakolás, stb.

nyaki gerinc kezelési módszerei

Majd legvégül már éjszaka nyugalmi állapotban is megjelenik a fájdalom, ezáltal rontva az éjszakai regenerációs időszakot. Mit lehet tenni ellene?

Vállműtét (stabilizációs műtétek, nyitott vállműtét)

Az első és legfontosabb a megelőzés. Ha soha nem emeljük a kezünket a fejünk fölé, akkor soha nem is fogunk találkozni vele.

Tovább Vállsérülés A váll egy izmok által stabilizált ízület, ami extrém mozgástartományban képes erőt kifejteni.

Azonban ez még az antisportolóknál se tartható állapot, mi pedig kifejezetten szeretjük a kezünket a fejünk felé emelni, sőt tesszük ezt súllyal nehezítve. Ezért ha előrelátóak vagyunk, vagy ha már találkoztunk a problémával, akkor okosabbak.

Vállsérülések - Vállcentrum

Tehát meg kell erősíteni a supraspinatus-t. Erre néhány nagyon egyszerű gyakorlat létezik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy üres üvegnél az hüvejkujjunk lefelé néz, míg teli üvegnél felfelé.

fáj a hüvelykujja alatt

A legtöbb súlyzós gyakorlat befelé forgatja a kart, így ebben az irányban erősebbek leszünk, mint a kifelé forgatásnál, ami egyébként nem egy gyakori mozdulatsor.

Mivel felborul az egyensúly a két irány között, így ha mégis szükség van a kifelé forgatásra, amiért jelentős részben a supraspinatus a felelős, úgy adja magát a sérülés lehetősége. Tehát ha kiegészítő gyakorlatokkal formában tartjuk ezt az izmot is, akkor javíthatunk a helyzetünkön.

Rotátorköpeny-szakadás - okai, tünetek, kezelése

Az erősítés mellett nagyon fontos vállízület sérülések nyújtás is, mert az erőgyakorlatoktól vállízület sérülések rövidülnek a mozgás pályák és ez megint a sérüléshez vezethet. Természetesen a supraspinatust is lehet nyújtani, létezik néhány fakír mozdulat, amivel a teljes rotátor köppenyt átnyújthatjuk, javítva ezzel a rugalmasságát. Nagyon vállízület sérülések a különböző dobó és hajító mozdulatot végző sportok esetében a nyújtása, mivel náluk nem a beszorulás okozhat sérülést, hanem a rotátor köppeny dinamikus megnyúlásából fakadó szakadás.

Ha viszont már megvan a baj, mert fáj, akkor gyógyítani kell.

ízületi ízületek gyógyszere

Először is meg kell állapítani, hogy vállízület sérülések mivel állunk szemben. Ez egy kétirányú rtg felvétellel, vagy MR vizsgálattal megállapítható, de sok esetben szemrevételezéssel, nyomáspróbával és a két oldal összehasonlításával is már látható, hogy mi a fájdalom forrása.

Sok szakember ilyenkor tornát ír fel, vagy fizióterápiát, ami a legtöbb esetben tovább ront a helyzeten, mert a célzott mozgatás tovább fokozhatja a gyulladást. Az enyhébb esetekben elegendő néhány nap pihentetés, jegelés és utána fokozatos terhelés mellett jöhet a megelőzés. Ha komolyabb a baj, akkor szteroidos gyulladáscsökkentő injekció fájdalomcsillapítóval együtt képes néhány nap alatt megszüntetni a fájdalmat és csökkenteni a fájdalmat okozó ödémát.

Váll artroszkópia

Ha ennél is nagyobb már a baj, akkor marad a műtéti beavatkozás. Ez már csak súlyos elváltozás, vagy szakadás esetén jön szóba. A legjobb, ha el sem jutunk idáig.

  • Ízületi gyulladás vagy ízületi fájdalom
  • Üzenetet küldök!